L'independentisme homenatja Companys, tot i que l'acte institucional s'havia suspès

L'historiador i exregidor de la CUP, Eduard Navarro, ha glossat el president afusellat i ha precedit els parlaments dels portaveus d'ERC, Junts per Granollers i GxI-Primàries

Societat, Política

L'independentisme homenatja Companys, tot i que l'acte institucional s'havia suspès
L'independentisme homenatja Companys, tot i que l'acte institucional s'havia suspès

Montse Eras

Centenars de persones s'han concentrat aquest vespre al voltant del bust de Lluís Companys al jardí que du el seu nom per homenatjar el president de la Generalitat afusellat ara fa 79 anys. L'Ajuntament de Granollers va suspendre ahir l'habitual record a Companys en el marc de l'anul·lació dels actes institucionals de dimarts com a resposta a la sentència de l'1-O. Amb tot, ERC ha volgut mantenir la convocatòria, i juntament amb la resta de partits independentistes de la ciutat han congregat moltes més persones que altres anys.

L'homenatge al president màrtir ha començat amb un repàs de la seva trajectòria a càrrec de l'historiador i exregidor de la CUP, Eduard Navarro, qui ha recordat "el segrest ignominiós a França i la farsa de judici", que va durar una hora i que el 14 d'octubre el va condemnar al destí final que s'executava l'endemà. Navarro recordava que l'Estat espanyol encara no ha atès les peticions continuades d'anul·lació d'aquell judici. Amb alguns paral·lelismes en el relat amb la situació dels presos polítics actuals, Navarro descrivia la detenció a França i com Franco tenia l'objectiu d'acabar amb la dissidència.

"Si hi hagués una plaça Lluís Companys a Madrid, o a Màlaga o a Valladolid, com a símbol de la lluita antifranquista, les coses ara anirien molt diferent", exclamava Navarro.

Mònica Ribell, de Granollers per la Independència (GxI) - Primàries Catalunya, assegurava que "l'aversió tremenda contra el poble català es repeteix avui; la repressió torna a ser furibunda i injusta", deia. La regidora de GxI recitava uns versos d'Inici de càntic en el temple de Salvador Espriu: "Però hem viscut per salvar-vos els mots, / per retornar-vos el nom de cada cosa, / perquè seguíssiu el recte camí / d'accés al ple domini de la terra".

Per la seva part, el portaveu de Junts per Granollers, Àlex Sastre, recordava com el seu pare li explica que la seva àvia, fundadora d'ERC a Granollers, va conèixer Companys i com deia que "s'havia lamentat que un dels problemes dels catalans és que no sabem anar junts. Avui aquest acte, amb les altres forces independentistes, fa que m'assereni", deia. Sastre recordava que la sentència s'ha fet pública el dia del consell de guerra de Companys. "Com podem seguir amb la nostra vida normal quan tenim companys a la presó. No només s'han condemnat uns líders, sinó que se'ns amenacen els drets bàsics, com el de manifestació", exclamava i esperonava a lluitar contra la repressió. "Ens toca arriscar una mica per defensar aquests drets", concloïa.

La portaveu d'ERC, Núria Maynou, també es referia al clima enterbolit en què enguany es commemora l'afusellament de Companys, i assegurava que, com llavors, "l'Estat espanyol vol venjar-se i avergonyir-nos". Maynou també recordava com fa anys, abans de tenir un càrrec polític, Oriol Junqueras escrivia "intentem imaginar-nos la matinada del 15 d'octubre de Companys... I ara ell és a una cel·la", lamentava la regidora republicana. Maynou animava a "seguir ferms i mobilitzats" i reclamava al govern socialista de Granollers "que es posicioni. Amb una sentència com la d'ahir l'equidistància no és possible", exclamava entre aplaudiments. La regidora d'ERC també recorria a la poesia, en aquest cas als versos de Salvat-Papasseit que Junqueras citava al final del seu article: "Fem l'escamot dels que mai no reculen".

Els participants cridaven "llibertat presos polítics" abans de deixar els clavells en ofrena a Lluís Companys, cantar Els Segadors i iniciar una manifestació pels carrers de la ciutat –com la que cada dimarts surt de la Porxada per reclamar la llibertat dels presos.

Edicions locals