Un clarinet en 3D per abaratir l'accés a la interpretació

Alumnat del Conservatori de Granollers i de l'Escola Municipal del Treball mostra projectes innovadors aplicats a l'art

Cultura

L'entesa entre el Conservatori de Granollers i l'EMT ha sigut possible gràcies a Elisabet Ribó
L'entesa entre el Conservatori de Granollers i l'EMT ha sigut possible gràcies a Elisabet Ribó | Aïda Jiménez

Un clarinet fabricat amb una impressora 3D. Aquest va ser un dels treballs d'innovació que dimarts a la tarda van presentar a la sala d'actes del Conservatori de Granollers quatre dels seus alumnes que, alhora, són estudiants de segon de Batxillerat de l'Escola Municipal del Treball (EMT). El projecte impulsat pels dos centres pretén que l'alumnat que hi estudia "pugui relacionar el seu aprenentatge i notin que formar-se en els dos àmbits dóna el seu fruit", expressa Anna Maria Piera, directora de l'Escola Municipal de Música.

Així, Oriol Herrero va presentar el clarinet en 3D per "demostrar que es poden crear instruments amb aquesta tecnologia, i fer possible que es facin més instruments amb uns costos econòmics menys elevats per facilitar-ne l'accés", explicava Oriol Herrero. Una de les conclusions que Herrero ha extret de la recerca és que no hi ha, pràcticament, diferència entre un instrument construït convencionalment i un fabricat amb una impressora 3D.

Gerard López, a partir d'una anàlisi teòrica enfocada al camp de la comunicació audiovisual, va extreure els valors que desprèn la marca Estrella Damm en els seus anuncis –en alguns casos, curtmetratges– i va crear una banda sonora original per a la peça audiovisual Acto 2. Amantes 2019. López va analitzar la relació existent entre publicitat audiovisual i música.

També en terreny audiovisual, Roger García ha basat el treball de recerca en la relació entre la música i el cinema, i, posteriorment, a una anàlisi de conceptes de clúster, leitmotiv i efectes sonors, ha posat música a una de les escenes més conegudes de la pel·lícula muda Nosferatu (1922). La composició de García compta amb violoncel, piano, clarinet i percussió, i incorpora la tècnica sonora del foley com a mitjà per generar sons evocadors, com ara l'ús d'un globus per simular el grinyol d'una porta.

Clara Reverter i Jaume Mollfulleda van presentar una investigació experimental sobre la manera de generar sons diferents amb un mateix instrument i ampliar l'espectre de sons a treballar. Han utilitzat materials com cantimplores i paper d'alumini –tot posant-los a les cordes interiors del piano–.

Edicions locals