'Pertenencia, descubrimiento', de l'argentí Carlos Alberto Simón, guanyador de la quarta edició del premi d'escultura Manel Batlle

Dimecres a la tarda, la sala d'exposicions del Cinema Edison va inaugurar l'exposició de les 16 obres finalistes, que es podran visitar fins al 12 de gener

Cultura

'Pertenencia, descubrimiento', de Carlos Alberto Simón
'Pertenencia, descubrimiento', de Carlos Alberto Simón | Aïda Jiménez

Dimecres a la tarda, la sala d'exposicions del Cinema Edison va ser l'escenari de l'entrega del quart premi d'escultura Manel Batlle, organitzat per l'Associació Amics de la Ciutat de Granollers. El veredicte es va donar a conèixer en el mateix moment que es va inaugurar l'exposició de les obres finalistes, 16 en total –que es podran visitar fins al 12 de gener–. El guanyador va ser l'argentí Carlos Alberto Simón –qui serà dotat de 3.500 euros–, amb l'obra Pertenencia, descubrimiento, elaborada a partir de forja artística. L'organització va decidir atorgar un accèssit a l'obra Llavor –de la barcelonina Alba Aragonès– "per haver quedat en una molt bona posició en les valoracions del jurat", en paraules de Carme Batlle, presidenta de l'associació. Tant l'obra guanyadora com l'accèssit estaran exposades, durant un any, al museu Can Mario de Palafrugell.

L'exposició compta amb les escultures Serena –de Jordi Coll–, Desdoblamiento –de Roger Sanguino–, Sense títol –de Francisco Llopis–, Venus I –d'Olga Cáceres, Erosió VIII –de Pere Baguena–, Dicotomia –de Denislav Meitkov–, El (no) pèndol de Newton –de Bernat Berini–, Pertenencia, descubrimiento  –de Carlos Alberto Simón–, Llavor –d'Alba Aragonès–, En viaje –de Glòria Gastaldi–, Sense títol –d'Amanda Brunete–, Cuba salsa –de Joan Artigas–, Hypnosi –de Joan Molins–, Bellesa interior amb estany –d'Enrique Alonso–. Majorment, les obres han sigut elaborades amb materials com fusta, guix, resina, acer inoxidable, fang, fil trenat, coure, llautó i plata. En total, al premi s'han presentat 131 obres. "Hem comptat amb la participació d'artistes d'arreu d'Europa i Amèrica", explicava Carme Batlle just abans de lliurar el premi. El jurat estava integrat pels professionals Ramon Aumedes, Josep Maria Orteu, Ferran Capdevila, Natàlia Chocarro, Lluís Estopiñan, Joan Abelló i Glòria Fusté.

Llavor, l'escultura que va ser mereixedora de guanyar l'accèssit, és una obra que "parla de la memòria", en paraules d'Aragonès. De fet, el modelatge amb fang, motlle de guix i resina acrílica permet entreveure unes tiges que recorden a la natura. L'artista explica que ha estat un any treballant en aquesta peça, i que "procura comunicar tot el bagatge que hi ha darrere de totes les decisions que prenem, que, en realitat, res parteix de zero", relatava la barcelonina.L'alcalde, Josep Mayoral, –durant l'entrega de premis– va posar especial èmfasi en el fet de "no abandonar la vocació creativa ni l'expressió personal que permet l'art", i afegia "que cal mantenir aquesta convocatòria per recordar el Manel".

L'homenatge a Manel Batlle

La inauguració de l'exposició i l'entrega dels premis van comptar amb Núria Verdaguer –viuda de l'escultor Manel Batlle–, qui va expressar que justament dimecres hauria estat l'aniversari de noces de Verdaguer i Batlle, un motiu de pes perquè el lliurament de premis fos, encara, un moment més especial. "El premi pretén mantenir el record de l'artista, tot proposant als creadors de formes del nostre temps que ens portin les seves escultures i participin en la contesa", explicava l'organització.

Edicions locals