El centre de radioteràpia de l'Hospital es construirà l'any vinent i obrirà el 2022

L'equip d'Arquitectes que ha dissenyat el projecte l'ha presentat aquest dimecres a l'Hospital

Societat

El centre, de 2.300 metres quadrats, s'aixercarà entre els carrers José Zorrilla, Bartomeu Brufau i Manel Cornella
El centre, de 2.300 metres quadrats, s'aixercarà entre els carrers José Zorrilla, Bartomeu Brufau i Manel Cornella

La unió temporal d’empreses formada pels despatxos d’arquitectes BAAS Arquitectura i Casa Solo, guanyadora del concurs d’idees iniciat abans de l’estiu, va presentar dimarts el projecte executiu del nou centre de radioteràpia per a malalts de càncer que es construirà l’any que ve a l’Hospital de Granollers.

L’edifici se situarà a l’espai que ocupava l’antiga casa de Can Bufí, entre els carrers José Zorrilla, Bartomeu Brufau i Manel Cornella. Tindrà tres plantes i destacarà per l’àmplia distribució dels espais –fins a 2.300 metres quadrats–, la llum natural, la confortabilitat i la integració amb l’entorn i el recinte hospitalari.

A la planta baixa hi haurà un espai específic per a medicina nuclear, les sales d’espera i de tractament de radioteràpia, amb dos acceleradors lineals –un dels quals donat per la Fundació Amancio Ortega–. A la segona planta, amb un accés independent, hi haurà una gran sala de tractament de diàlisi, mentre que la primera planta es reservarà per al funcionament intern del centre.

Segons explicaven els arquitectes, el projecte dóna importància a les formes arrodonides i a l’entrada de llum natural mitjançant grans finestrals i patis interiors. “Volem que l’edifici sigui amable i agradable, càlid, confortable i que transmeti un cert optimisme”, explicava un dels redactors del projecte, Jordi Badia.

“A la coberta també hi haurà vegetació, i unes làmines a la façana graduaran l’entrada de llum i preservaran la privacitat dels pacients”, afegia Roger Pernas. A més, el projecte també preveu una reserva d’espai per a futures ampliacions i la urbanització d’una plaça a tocar del carrer Zorrilla.

Estalvi de temps

Un dels objectius del centre de radioteràpia és “acostar els serveis sanitaris als ciutadans”. En aquest sentit, suposarà un notable estalvi de temps per als centenars de pacients que actualment s’han de desplaçar a Barcelona per rebre uns tractaments que sovint no duren més de tres minuts. El centre donarà servei al Vallès Oriental i Osona –podrà atendre uns 1.000 pacients cada any– i s’emmarca en la xarxa assistencial de salut que el Servei Català de la Salut desplega arreu del territori, en aquest cas en coordinació amb la Xarxa C-17.

La construcció tindrà un cost total de nou milions d'euros, als quals cal afegir el cost dels dos acceleradors lineals –d’entre 1 i 2 milions cada un–. El finançament es repartirà entre diverses institucions i administracions, des de l'Ajuntament fins a la Diputació, el CatSalut i el Clínic, que serà el centre de referència i que hi aportarà recursos humans i coneixement tècnic.

Segons apuntaven els responsables del projecte, l’objectiu és iniciar les obres el gener de l’any que ve i posar-lo en funcionament la primavera del 2022. L’alcalde Mayoral apuntava que “quan el centre estigui en marxa s’obrirà una nova etapa en l’atenció sanitària a la ciutat”.

Edicions locals