Tres investigacions de l'institut Carles Vallbona, seleccionades a l'Exporecerca Jove

Els treballs de recerca del centre granollerí participaran a la fira internacional a partir de dimarts 25 de febrer

Societat

Nerea Duran, Víctor Cerdan, Gabriel Samper i Guiomar Jiménez, acompanyats del coordinador de recerca Ivan Nadal
Nerea Duran, Víctor Cerdan, Gabriel Samper i Guiomar Jiménez, acompanyats del coordinador de recerca Ivan Nadal | Aïda Jiménez

Tres treballs de recerca de l'Institut Carles Vallbona han estat seleccionats per participar en la 21a edició de la fira internacional d'Exporecerca Jove, una trobada que se celebrarà a La Farga de l'Hospitalet del 25 al 29 de febrer.

Una de les tres investigacions seleccionades és Balança d'aigua dels alumnes de 2n d'ESO Víctor Cerdan i Gabriel Samper, qui el primer trimestre d'aquest curs, en el marc de l'assignatura de física i química, ha ideat una balança que funciona amb aigua, i que a través d'un sensor d'ultrasons mostra el pes dels objectes en una pantalla d'LCD.

El segon treball que serà present en la fira internacional és el projecte PODI, Prehistòria Oberta, Diversa i Inclusiva de les alumnes de segon de batxillerat científic Nerea Duran i Emma Cobas. El treball tracta l'evolució humana i la innovació educativa, i ha dut a terme una tasca de digitalització de materials antropològics per crear continguts didàctics adaptats a persones sordes i cegues; una recerca que està tenint aplicació pràctica en la construcció d'una recreació arqueològica al pati del centre perquè els alumnes de 1r d'ESO treballin, des de l'experiència, els continguts de la prehistòria.

El tercer treball que competirà a l'Exporecerca Jove serà de l'àmbit humanístic de batxillerat, amb el títol Hi havia una vegada... una història enverinada: Anàlisi del conte original de la Blancaneu i les seves adaptacions, realitzat per Xavier Caballero.

Una extraescolar incipient però fructífera

A principis de novembre de 2019 arrencava una extraescolar –pionera a la ciutat– de metodologia de recerca, impulsada pel professor i coordinador d'investigació del centre. L'activitat, que ocupa estones de totes les tardes de dilluns a divendres, compta ara amb un grup estable de 12 alumnes d'entre 1r i 3r d'ESO que estan treballant sis projectes. "No és senzill impulsar una extraescolar, tenint en compte que molts dels joves practiquen altres activitats, com les esportives, però estic satisfet de la feina que s'està duent a terme per ser un primer any", relata Nadal. Un dels següents objectius, entre altres, és que el pròxim octubre les sis investigacions que s'estan desenvolupant durant aquesta extraescolar, conjuntament amb treballs del segon trimestre de la matèria de física i química, participin en el programa Ciencia en acción que tindrà lloc a Múrcia.

Una d'aquestes sis investigacions és la de les alumnes de 2n d'ESO Guiomar Jiménez, Alba Busquets i Marina Navarro –totes tres nedadores d'artística al Club Natació Granollers (CNG) de segon any de la categoria infantil– qui estan realitzant un treball sobre com afecta el clor a la pell, partint de la seva pròpia experiència. Jiménez, Busquets i Navarro, que entrenen diàriament cinc hores, investiguen com creixen els bacteris a plaques de petri amb clor en diferents concentracions. El treball formarà part de l'exposició Yomo Barcelona, també a La Farga al febrer, paral·lelament a l'Exporecerca Jove.

Edicions locals