El Panoràmic 2020 durà activitats a Barcelona

El festival de la imatge se celebrarà a Roca Umbert a l'octubre, amb la intimitat com a tema

Cultura

El festival d'imatge, cinema i fotografia Panoràmic, nascut a Roca Umbert, se celebrarà enguany del 15 al 18 d'octubre. L'organització, Grisart i l'Ajuntament, ha donat a conèixer el leitmotiv de la quarta edició, en concepte de les intimitats públiques i publicades –la imatge secreta, privada i amagada a la imatge exhibida, descoberta i pública–.

El títol d'enguany, Extimitat ja dóna unes coordenades sobre quina serà la narrativa visual. Per bé que la paraula extim apareix per primera vegada en un text d'Albert Thibaudet l'any 1923, no és fins a l'any 1969 que el psiquiatre i psicoanalista Jacques Lacan la utilitza en un dels seus seminaris. Avui dia, l'ús intensiu de les xarxes i la necessitat d'explicar la intimitat per tal que perdi el caràcter de privat per esdevenir públic han posat de relleu aquest concepte. Segons els psicòlegs, la pràctica habitual de donar a conèixer visualment allò que fins ara teníem reservat en l'espai més íntim i privat, provoca un canvi en la nostra imatge i les relacions entre els altres, on res deixarà de ser innocu.

A més, enguany, per primera vegada el festival serà present a Barcelona per mitjà d'activitats a l'Arts Santa Mònica, del 22 al 25 d'octubre, amb l'Open Panoràmic i una exposició a l'espai Balcó.

En quatre edicions, el Panoràmic consolida la presència a escala estatal i internacional, amb vincles amb els festivals Loop Barcelona, Visiona Huesca, Fotografia Europea de Reggio Emilia d’Itàlia, el Festival Belgrade Photo Month de Sèrbia, el VU Centre de diffusion et production de la photographie de Quebec i el festival de la Imagen de Manizales de Colòmbia.

Edicions locals