Miguel Luque perseguirà la marca mínima al Trofeu Internacional i al Campionat estatal absolut

El nedador paralímpic aspira a disputar el Campionat Europeu i els Jocs Paralímpics de Tòquio d'aquest estiu

Esports

Miguel Luque i l'entrenador Joan Serra treballen peses dimarts i dijous
Miguel Luque i l'entrenador Joan Serra treballen peses dimarts i dijous | M.L.

Miguel Luque, nascut a Granollers i resident a Parets del Vallès, ha competit en els darrers cinc Jocs Paralímpics, i en dos d'ells es va proclamar guanyador amb la medalla d'or, concretament a Sidney (Austràlia), el 2000, en 50 metres de braça i a Atenes (Grècia) el 2004. A Pequín (2008), Londres (2012) i Rio de Janeiro (2016) va aconseguir segones i terceres medalles. L'esforç constant del nedador del Club Natació Granollers (CNG) i de l'equip que l'acompanya i l'assessora –integrat per l'entrenador Joan Serra, la nutricionista Amaia Bilbao, el psicòleg esportiu Marc Vila, l'entrenadora personal Alícia Rodríguez i la fisioterapeuta Berta Serra– ha anat donant fruits en els darrers anys, i la perseverança de qui vol seguir fent-se amb fites mundials manté a Luque en la lluita contra el cronòmetre.

El cap de setmana, el paretà competirà al Trofeu Internacional de Natació Adaptada, una competició que es durà a terme al Club Natació Barcelona (CNB) i que li donaria el passaport –conjuntament amb el Campionat estatal absolut del 21 i 22 de març que se celebrarà al Centre Esportiu M86, a Madrid– per poder disputar el Campionat d'Europa i els Jocs Paralímpics de Tòquio d'aquest estiu, sempre que aconseguís la marca mínima; un objectiu perseguit a cada entrenament i difícil d'assolir, tot i estar tan sols a menys d'un segon de distància. Darrerament, Luque ha aconseguit arribar a fer 100 metres de braça en 1 minut, 55 segons i 8 dècimes; i la marca mínima –establerta en funció del rànquing mundial de l'any anterior– és d'1 minut i 55 segons. 

Per baixar 8 dècimes de segon, el nedador paralímpic ha de basar l'alimentació, sobretot, en hidrats de carboni, proteïna i fruita; aliments que constitueixen una dieta saludable habitual però que en el seu cas prenen major importància. "També és important que descansi bé", reconeix Luque, qui afirma dormir diàriament entre 8 i 9 hores "per rendir el millor possible". El paretà també considera que no pot faltar a cap dels entrenaments i que ha de ser "molt constant". De fet, Luque entrena cada matí de 9.30 a 13 h, aproximadament, i algunes tardes, concretament les de dilluns, dimecres i divendres, quan torna a la piscina de 15.30 a 18 h. Fora de l'aigua, dimarts i dijous fa peses, i dilluns i dimecres realitza un control postural que l'ajuda a tenir una bona posició des de la qual seguir entrenant. "A més, també faig ioga per relaxar-me i focalitzar-me en el que m'he de concentrar quan competeixo", afegeix el paralímpic.

Al llarg dels anys, els reconeixements no han parat de manifestar-se; l'any 2012, les piscines municipals de Parets del Vallès, municipi en el qual resideix, van ser-li dedicades passant-se a dir Piscina Municipal Miguel Luque. "El que passa a les xarxes socials és secundari", expressa Luque, qui afegeix que diàriament es recolza en un cercle de vincles reduït: la seva mare, el seu fill de 17 anys i alguns amics.
 

Edicions locals