El CNG renovarà part de la climatització i la il·luminació per estalviar el 50% de consum elèctric

El club ha signat un acord de col·laboració amb Estabanell Energia per dur a terme una dotzena d'accions abans de l'estiu

Societat, Esports

Mayoral, Escandell i Benjumea, aquest dijous a l'exterior del CNG
Mayoral, Escandell i Benjumea, aquest dijous a l'exterior del CNG

“Després de participar en la marató de l’estalvi, en què hem reduït un 30% el consum d’aigua però només un 3% l’electricitat, hem vist la necessitat de reduir molt més el consum elèctric”. Així explicava dijous Eduard Escandell, president del Club Natació Granollers, l’acord de col·laboració del CNG amb Estabanell Energia per impulsar un projecte d’eficiència que suposi un canvi de model energètic a l’entitat, que registra mig milió d’usos cada any.

El projecte planteja un ús més racional del consum d’energia per reduir les emissions i aconseguir un notable estalvi energètic, fins al punt que l’electricitat –un 30% de l’energia consumida actualment– tingui un origen 100% renovable.

Segons Rafael Benjumea, director d’Estabanell Energia, es tracta d’un “projecte pioner a Catalunya en el si d’una instal·lació esportiva”, i assegurava que per a la companyia granollerina “és tot un repte” adaptar les instal·lacions per reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle i disminuir la petjada de carboni de cada soci.

Per desenvolupar el projecte, prèviament s’ha dut a terme una auditoria energètica orientada a millorar l'eficiència aprofitant els recursos naturals i renovables que ja existeixen a les instal·lacions, com la màquina de trigeneració, les calderes de condensació o la recuperació de calor de l'aire.

Posteriorment s’han dissenyat 12 accions específiques per tal que, en els pròxims set anys, el CNG arribi a estalviar el 50% del seu consum energètic i cada usuari vegi reduïda la seva petjada energètica en més de 84 kg d'emissions de gasos d'efecte hivernacle. Això suposarà un estalvi total de 508 tones de CO2 a l’any, l’equivalent a la quantitat de diòxid de carboni que retenen més de 1.000 arbres cada any.

Una dotzena d’accions

Les actuacions, que es faran abans de l’estiu, són la modificació dels circuits a la sala de màquines per optimitzar la màquina de trigeneració i les calderes de condensació i la instal·lació d’una màquina de climatització de levitació electromagnètica a la sala de fitness, d’un nou acumulador estratificat a la sala tècnica de manteniment; i d’un nou sistema per a l’escalfament de la piscina exterior de 25 metres. També se substituirà la il·luminació de la sala de fitness i de les piscines exteriors per tecnologia led i es col·locaran noves torres d’il·luminació a l’exterior.

Des del club consideren que la implantació d’aquest tipus d’accions aportarà avantatges socials, mediambientals, econòmics i energètics a l’entitat i que la col·laboració amb Estabanell Energia convertirà el CNG en “un centre punter a Espanya i únic a Catalunya”.

El projecte d’estalvi i eficiència energètica del CNG va començar l’any passat amb l’objectiu d’incrementar la proporció del consum d’energies renovables, millorar l’eficiència energètica del club, reduir l’impacte ambiental negatiu i adoptar pràctiques sostenibles, entre d’altres.

Edicions locals