El Club Ciclista commemora les quatre dècades de la marxa Rutes del Montseny

El club, fundat el 1927, oferirà l'activitat cicloturista international diumenge 5 d'abril (8 h)

Esports

Celebració del primer aniversari, l'any 1928, del CCGranollers
Celebració del primer aniversari, l'any 1928, del CCGranollers | CCGranollers

El Club Ciclista Granollers (CCGranollers) organitza, enguany, la 40a edició de la marxa cicloturista internacional Rutes del Montseny, una activitat també anomenada trofeu Artur Dorse, en honor al ciclista reconegut granollerí que va obrir, també, un taller de bicicletes a la ciutat. L'activitat, de caràcter no competitiu, ofereix dues modalitats; una versió de 105 quilòmetres i una altra més extensa de 153. Els participants –s'espera un total de 500, tot i que actualment hi ha uns 100 inscrits– es poden apuntar a la pàgina web de Rutes del Montseny fins al 27 de març, de forma anticipada (39 euros) i fins al mateix dia de la marxa (44 euros). "Des del club, volem agrair a l'Ajuntament tot el suport que ens dóna per organitzar aquesta sortida", relata Antonio Lobera, president de l'entitat granollerina des del 2007. Per a l'aniversari de 40 anys d'història organitzant Rutes del Montseny, el CCGranollers ha dissenyat uns mallots de commemoració. "Així, durant la cursa, tots els participants el podran portar", esmena Lobera. La prova comptarà amb 60 voluntaris –la majoria, socis del club– que donaran suport logístic a la marxa, coordinats pel responsable d'avituallament Mateo García.

La prova –que puja dos ports del Montseny– sortirà des del pavelló El Tub –on també arribarà– de Granollers, ciutat on el club desenvolupa la seva activitat des de l'any 1927. "El club va començar a prop de la Fonda Europa", relata Francisco Coca, responsable del disseny de les rutes que ofereix el club. L'entitat va seguir existint fins al 1963, quan va desaparèixer temporalment fins al 1977, any en què es va reprendre l'activitat. "Abans dels 80 ens vam formalitzar com a club al Consell Superior d'Esports", explica Antoni Dorse, coordinador i tresorer de Rutes del Montseny, qui afegeix que l'any 85, el club es va inscriure al cens de clubs de la Generalitat de Catalunya amb Julià Pratginestós com a president. "Cal destacar la tasca que van desenvolupar Miquel Marigó, Camil Raich, Andreu Basolí i Julià Pratginestós, entre altres persones que van posar les bases del club que som ara", complementa Felipe Pérez, tresorer de l'entitat.

Activitat ordinària

Cada cap de setmana, el CCGranollers organitza sortides que recorren la província de Barcelona i Girona. "Hi ha dos grups establerts, l'A i el B; l'A acostuma a córrer entre 100 i 150 quilòmetres, i el B, uns 100", relata Pérez. A més, un cop l'any, el CCGranollers organitza un dinar o sopar –varia en funció de la temporada–. "Actualment, al club som uns 110 socis", comenta Dorse, qui explica que el club, també, ofereix cobriment d'assegurances i assessorament. "Darrere de tota la gestió del club, hi ha moltíssima feina", expressa Coca, qui afegeix que "sense el president que tenim –referint-se a Llobera– segurament no podríem tirar endavant de la manera en què ho fem". També, el cap de setmana de l'Ascensió, el CCGranollers organitza una sortida especial de cap de setmana en la qual s'alterna el ciclisme amb el turisme. 

Més enllà de les xarxes socials

"Darrerament, la pràctica de ciclisme ha incrementat molt", relata Antoni Serra, expresident del CCGranollers (del 1981 al 1984) i actual president de la Unió Ciclista les Franqueses. De fet, avui dia existeixen aplicacions com Strava que permeten saber la quantitat de ciclistes que passen en un dia per un lloc concret i "creen comunitat". Tot i això, "des d'un punt de vista tradicional, els clubs abans feien una feina que ara queda desdibuixada", contraposen Pérez i Dorse. "Abans, el club era un punt de reunió, de cohesió, de veure quina sortida es feia..., avui dia, els joves s'organitzen per Internet i les trobades no són de la mateixa manera", conclou Dorse. 

Edicions locals