Pimec alerta dels greus problemes de liquiditat que patiran les empreses

La patronal demana al govern agilitat en aplicar mesures i una línia de préstec de 5.000 milions d'euros

Economia

Pimec demana al Govern central mesures per poder anticipar-se als problemes de liquiditat i tresoreria que patiran les empreses a causa de la crisi del coronavirus. També proposa que s'agilitzin els tràmits per les empreses que hagin de fer expedients de regulació d'ocupació temporals (ERTO) i que es defineixi i ampliï les causes de força major proposades pel govern per tramitar aquests expedients.

El president de Pimec, Josep González, considera insuficient la línia de préstecs de 1.000 milions d'euros proposada pel govern de la Generalitat: "Els milions proposats pel govern es queden curts" i adverteix que "s'hauran de destinar entre 3.000 i 5.000 milions si es vol ajudar a les empreses", perquè si no, diu: "hi haurà greus problemes de tresoreria i liquiditat". Josep González ha fet aquestes declaracions en una roda de premsa telemàtica convocada a les 12 h d'aquest migdia.

Segons, González, "tenim una situació que no és fàcil prendre decisions. Hem de tenir la capacitat d’equilibrar les mesures sanitàries sense paralitzar l’economia", ha puntualitzat. Pel president de Pimec, "ara podem tenir un terratrèmol, però després tindrem un tsunami" i ha afegit: "No considerem viable una aturada de tota l'activitat econòmica".

En aquest sentit, una de les mesures proposades per Pimec és que les administracions locals es posin al dia dels seus pagaments per tal de millorar la liquiditat de les empreses, així com una suspensió de les cotitzacions socials per les pimes i els autònoms, que s'ajorni el pagament de l'IVA i que es doni una compensació als autònoms durant el temps que estiguin aturats, entre altres mesures (veure mesures completes).

Responsabilitat en aplicar ERTO

Des de Pimec també consideren imprescindible que s'agilitzin els tràmits per les empreses que hagin de fer ERTO. Amb relació a aquests expedients, el president ha assegurat que encara no tenen xifres, però preveu que a partir d'avui es comencin a conèixer les dades. Amb tot, afirma que l'afectació, excepte en el sector de l'alimentació, és general i que en el cas de la restauració la caiguda de l'activitat és molt problemàtica.

En aquest sentit, ha demanat responsabilitat a les empreses perquè no aprofitin la possibilitat de fer un ERTO per fer un ERO. A més, ha sol·licitat al govern, que els treballadors que es vegin afectats per aquests expedients de regulació d'ocupació temporals tinguin una compensació econòmica durant els dies que estiguin aturats.

Telèfon d'assistència

Per tal de resoldre els dubtes dels professionals, Pimec ha posat en marxa un telèfon de consultes (936 061 500) no gratuït, amb un total de 80 persones destinades a atendre els dubtes relacionats amb la crisi del coronavirus. Pimec ha implementat aquest servei després d'atendre 2.100 consultes telefòniques i web durant aquest cap de setmana.

La majoria de les preguntes, segons Pimec, estaven relacionades amb temes jurídics, laborals i financers i també sobre si havien o no d'obrir el seu centre de treball. I és que segons el president de Pimec, el motiu d'aquest increment de trucades es va deure al desconcert generat en "les informacions contradictòries" del govern central i el català, als quals ha demanat més coordinació.

Per altra banda, la patronal de les petites i mitjanes empreses ha anunciat que han establert canals de comunicació amb el govern central i que també compten amb una "molt bona coordinació" amb el govern de la Generalitat i la resta d'agents socials i econòmics. Aquest dilluns, a les 16.30 h, hi ha prevista una reunió telemàtica entre el govern de la Generalitat i els agents socials.

 

 

Edicions locals