L'Estat obliga a tancar tots els hotels i establiments turístics

El Gremi d'Hoteleria alerta que alguns restaurants es veuran abocats al tancament definitiu

Economia

L'Estat obliga a tancar tots els hotels i establiments turístics
L'Estat obliga a tancar tots els hotels i establiments turístics

Com molts altres sectors i negocis, el sector turístic i de restauració també s'han vist fortament perjudicats per la crisi de coronavirus. Si els bars i restaurants ja van veure's obligats a tancar el cap de setmana passat pel decret del govern espanyol, aquest divendres també ha estat el torn dels hotels i càmpings.

Malgrat l'ordre publicada al BOE aquest divendres, els hotels de la comarca ja han començat a tancar durant la setmana per la falta de clients. "Els hotels estan buits; els últims dies només hem rebut cancel·lacions i així és impossible mantenir els serveis i el personal", explica Sílvia Brunet, presidenta de l'associació Hotels Vallès Oriental, que gestiona 1.500 llits a la comarca.

Brunet explica que al gener ja va començar a notar-se una davallada de reserves, trobades i convencions arran de la crisi del coronavirus a la Xina, i que un cop la crisi ha arribat aquí ja només s'han gestionat anul·lacions. "Ens hem marcat la data del 31 de març per veure com evoluciona la crisi", diu Brunet, qui admet que ja s'han començat a estudiar com aplicar alguns ERTO.

"Fins llavors, mirarem de protegir al màxim els negocis i la tresoreria per poder pagar les nòmines i els proveïdors". Per fer-ho, cada hotel ho gestiona a la seva manera: hi ha qui ho tanca tot i qui manté una petita reserva, per exemple, per administració i atendre possibles consultes. Tot i que les reserves s'han cancel·lat també per als pròxims mesos, Brunet confia que al juny pugui reactivar-se tot el que ara s'ha posposat.

Sotrac a la restauració

Pel que fa a la restauració, el president del Gremi d'Hostaleria del Vallès Oriental, David Vázquez, es mostra preocupat pel fort impacte que la situació tindrà en el sector. "Alguns restaurants que anaven fluixos de tresoreria es veuran abocats al tancament definitiu",  lamenta. "Per evitar-ho és important que es prenguin mesures dràstiques, com aturar el pagament de crèdits, lloguers i hipoteques, a més d'impostos". "L'única manera de sortir-ne és aturar-ho tot, no només una part", diu Vázquez.

Malgrat el sotrac actual, el president del Gremi d'Hoteleria confia que, "si es prenen mesures", no hi haurà una crisi de confiança i la recuperació serà relativament ràpida quan se superi la situació actual, ja que "la gent té ganes de sortir i de reprendre l'activitat habitual amb normalitat".

Edicions locals