Unió de Pagesos demana que es reobrin els mercats d'aliments a l'aire lliure

Granollers ha suprimit fins a nou avís el mercat del dijous i les Franqueses el de dimecres a Bellavista i el de dissabte a Corró d'Avall

Economia

Unió de Pagesos denuncia que hi ha ajuntaments que impedeixen els mercats d'aliments a l'aire lliure
Unió de Pagesos denuncia que hi ha ajuntaments que impedeixen els mercats d'aliments a l'aire lliure

Unió de Pagesos denuncia que hi ha ajuntaments que impedeixen els mercats d'aliments a l'aire lliure contravenint la necessitat de fer accessible els aliments a la població. Aquest és el cas de Granollers i les Franqueses, que han suprimit els mercats ambulants mentre duri l'estat d'alarma en no poder garantir la distància mínima entre les persones.

Unió de Pagesos denuncia que hi ha ajuntaments que, contravenint la resolució del Departament de Salut i els reials decrets d'estat d'alarma i el que regula la venda directa de productes peribles, impedeixen els mercats de productes frescos a l'aire lliure d'aforament inferior a 1.000 persones.

Segons el sindicat, "això, a més de vulnerar la regulació d'emergència vigent i de venda directa, perjudica la pagesia i la ciutadania pel fet que entorpeix l'accés als aliments".
 
Unió de Pagesos demana als ajuntaments que no permetran els mercats de productes frescos que rectifiquin, com han fet aquesta setmana l'Ametlla del Vallès i Bigues i Riells. En aquest sentit, insta a l'Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya que facin una crida a complir els criteris d'obertura dels mercats de productes frescos a l'aire lliure autoritzats i obligatoris.
 
"Tal com estableix el Departament de Salut, cal garantir la continuïtat dels mercats d’abastiment de productes frescos a l’aire lliure, i el reial decret que regula l’estat d’alarma aprovat el 14 de març pel Govern estatal, estableix, al seu torn, que caldrà respectar les resolucions aprovades per les comunitats autònomes".

Per tant, diu el sindicat, "les administracions locals han de facilitar els mitjans per garantir la continuïtat dels mercats de productes frescos a l’aire lliure amb les condicions de seguretat decretades contra el coronavirus del Covid-19, tals com prendre mesures per assegurar que no s’ocupa més d’un terç de l’aforament de l’espai, tancat o obert".
 
Unió de Pagesos reclama que és el mateix ajuntament el que ha de garantir la igualtat de tracte entre establiments i parades de productes frescos, i ha de gestionar els mitjans materials i humans necessaris perquè es donin tant les garanties de subministrament com les garanties de salut pública, ja que, en cas contrari, els paradistes afectats hauran de ser indemnitzats per les entitats locals.
 
 

Edicions locals