Xarxes de voluntaris per cosir bates i mascaretes des de casa

Fins ara s'han fet arribar a diverses residències per a la gent gran de les Franqueses i a l'Hospital

Societat

El jutge de pau de les Franqueses, Miquel Valls, cosint mascaretes a casa
El jutge de pau de les Franqueses, Miquel Valls, cosint mascaretes a casa

L'Ajuntament de es Franqueses ha impulsat una xarxa de voluntaris per ajudar al personal sanitari que aquests dies atén les persones que més ho necessiten. Dilluns ja formaven part del grup unes 65 persones, una desena encarregada de tallar la roba i marcar els patronatges, i la resta, més de 50, encarregades de cosir les bates i mascaretes a partir dels lots que se’ls ha entregat.

“Ho fem a partir d’un vídeo que ha gravat una cosidora professional del grup, per així fer-ho totes igual”, explica Cristina Martínez. Aquesta veïna de Corró d’Avall de 49 anys va començar a cosir pel seu compte la setmana passada amb una màquina que tenia a casa, i posteriorment es va afegir ala xarxa de voluntaris. “Tenim un grup de Whatsapp on comentem qualsevol problema o idea que puguem tenir”, indica Martínez.

Per organitzar la xarxa, un grup de coordinació recull a l’Ajuntament el material per confeccionar mascaretes i bates i el reparteix entre les persones que es dediquen a cosir, que no surten de casa. Diumenge es va repartir el primer lot amb 380 unitats de material per transformar, i dilluns a la tarda ja es va recollir la primera remesa, que posteriorment es renta, s’envasa i se serveix als destinataris: residències de persones grans, farmàcies i també algun comerç de primera necessitat.

D’altra banda, algunes de les mascaretes s’esterilitzen, i aquestes són les que arriben a l’Hospital de Granollers. A més, una part dels voluntaris, la majoria dones, també confecciona bates d’un sol ús amb bosses d’escombraries, que són impermeables.

“A cada lot hi posem la data de fabricació; així els destinataris poden esperar tres o quatre dies perquè no hi hagi cap possible virus”, diu Albert Costa, un dels voluntaris que coordina el grup. Segons Costa, a mesura que es vagin cobrint les necessitats dels centres de salut, el material també s'anirà repartint entre els comerços que ho necessitin.

Les empreses que vulguin cedir material, els centres sanitaris que en necessitin i les persones que vulguin col·laborar en alguna de les tasques com cosir mascaretes i bates poden trucar al telèfon 93 846 76 76.

Les Guapes també cusen

A Granollers també són diversos els col·lectius que s’han organitzat per preparar material per al personal sanitari. Un d’aquests grups és el de Guapes, de la colla dels Blancs, que des de fa uns dies cusen mascaretes, bates i pantalles per a l’Hospital de Granollers.

“No només ballem per festa major; som un grup humà i també tenim el nostre vessant solidari”, diu Susanna Canal, qui afirma que “ara tots hi hem de posar de la nostra part”.

Al grup, una trentena de persones elaboren mascaretes de roba a partir de tutorials, així com bates amb bosses d'escombraries i pantalles de plàstic que serveixen de separadors. “El material surt de tot arreu, des de la col·laboració de botigues i supermercats fins al mateix Hospital, que cedeix les bosses de plàstic per a la confecció de bates”, expliquen.

Quan el material està preparat es porta de nou a l’Hospital, on es desinfecta i es registra la data d’entrada per deixar-lo uns dies en quarantena. “Només per la cara de satisfacció i d’agraïment que fan a l’Hospital quan els portem el material ja val la pena”, diu Canal.

Edicions locals