El Sant Jordi en diferit, una ajuda parcial per a llibreries i editors

La Gralla i L'Espolsada lamenten les pèrdues que ha significat per al sector l'anul·lació de la celebració de la diada

Cultura

El 23 d'abril de 2020 no hi haurà Sant Jordi, si més no, tal com entenem la diada del llibre i la rosa, amb parades al carrer i signatures d'autors. Així ho van decidir la setmana passada els principals agents del sector, davant la crisi del coronavirus. En tot cas, si les autoritats sanitàries ho permeten, llibreters i editors volen celebrar una jornada similar abans de les vacances d'estiu.

Amb tot, "res no és segur i, tot i que una activitat així ens ajudaria, mai serà el mateix", lamenta Eva Portell, sòcia de La Gralla, que ja havia iniciat les compres de Sant Jordi. La llibretera Fe Fernández, de l'Espolsada, també creu que "un acte de responsabilitat civil i social" a l'entorn del sector ajudarà i tindrà bona resposta, però assegura que el més preocupant són les pèrdues associades a la diada, més enllà de la venda a parades.

"Hem perdut les compres institucionals, per exemple, els llibres que demanen escoles i biblioteques per als seus jocs florals", detalla Fernández. Portell afegeix que el Sant Jordi un terç de la facturació de la llibreria, de manera que "millor ajornar-lo que anul·lar-lo", i més tenint en compte que els darrers mesos "també han estat difícils, amb una campanya de Nadal que ha estat més fluixa del que es preveia".

Tot plegat fa que les llibreries independents temin per quan es podrà tornar a obrir i en quines circumstàncies, després de setmanes amb una reducció dràstica de la facturació. De fet, les seves pròpies botigues virtuals tampoc estan aportant una solució. "Hem aturat la venda en línia perquè no sabem si ens pot perjudicar a l'hora de rebre ajuts, a més de suposar un problema de seguretat en la distribució", detalla Portell.

Per la seva banda, la llibretera franquesina també té dificultats en la venda habitual on line, ja que la fa a través de la xarxa Libelista, que centralitza les comandes. "Com que ara no podem fer els paquets i ho fa la plataforma, només rebem una petita comissió", diu Fernández, qui ha hagut de fer un ERTO a una treballadora i es troba que per poc que ingressi ha de seguir pagant autònoms

Edicions locals