El govern local calcula que amb les mesures preses per pal·liar l'efecte del coronavirus deixarà d'ingressar 1,4 milions d'euros

Fins ara s'han utilitzat 100.000 euros del fons de contingència per a compres d'equips de protecció, entre altres despeses

Societat, Economia

El paquet de mesures econòmiques que l'Ajuntament de Granollers va presentar el 18 de març per mirar de pal·liar els efectes de la crisi del coronavirus suposaran una important caiguda dels ingressos a les arques municipals. Segons una primera estimació i amb un escenari que compta a allargar-les fins a finals de maig, el consistori deixarà d'ingressar uns 1,4 milions d'euros.

Així ho explicava el regidor d'Hisenda, Jordi Terrades, al ple de dimarts, tot i alertar que el càlcul detallat és complicat de fer actualment. "Hi ha mesures d'efecte immediat, com la gratuïtat de la zona blava i les taxes d'ocupació de via pública que són més fàcils de calcular", detalla. En canvi, com repercutirà la situació en la recaptació de l'impost d'activitats econòmiques (IAE), que paguen les empreses que facturen més d'1 milió d'euros, és difícil de predir. "L'IAE es paga en funció de la facturació i, a banda de l'aturada actual, no sabem com anirà la represa de l'activitat i les conseqüències globals de la crisi sanitària", alerta Terrades.

El regidor d'Hisenda explica que aquesta disminució de recaptació no afectarà només el pressupost d'enguany, sinó que repercutirà sobretot en el de 2021 i, fins i tot, en el de 2022.
A banda del descens d'ingressos, l'Ajuntament també ha hagut d'incrementar la despesa i Terrades ha explicat que actualment ja s'han gastat 100.000 euros del fons de contingència, especialment en la compra de material de protecció per a diferents serveis municipals –com la Policia Local, i el Servei d'Atenció Domiciliària, entre d'altres–, però també per a llicències i portàtils per facilitar el teletreball al personal municipal.


Moció dels ens locals

El ple es va iniciar amb la lectura del Manifest dels ens locals davant la crisi del coronavirus, aprovat unànimement a la junta de portaveus. Els ajuntaments s'hi reivindiquen com l'administració més propera a la ciutadania i, per això, reclamen instruments efectius per donar resposta a la crisi. Així, el consistori reclama poder mobilitzar el superàvit disponible del 2019. Terrades ha explicat que encara no té la xifra del romanent positiu de l'any passat, però segurament serà lleugerament inferior al de 2018, del qual el consistori en va poder aflorar més de 4 milions en el pressupost de l'any passat. El manifest també reclamar anul·lar totes les mesures que queden de la llei RSAL que limiten l'autonomia local i permetre la contractació de personal per donar resposta a les noves necessitats. L'Ajuntament reclamar l'apoderament dels ens locals per ser clau en les decisions per redreçar la situació actual.

Edicions locals