Fort augment de l'atur durant el mes de març

Sense comptar els ERTO, l'atur ha pujat un 3,9% a Granollers i un 2,5% a les Franqueses

Economia

Fort augment de l'atur durant el mes de març
Fort augment de l'atur durant el mes de març

El mes de març ha registrat un important augment de l’atur arran de l’impacte de la Covid-19 també en l’àmbit laboral. Malgrat que les dades no inclouen cap persona afectada per expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) en no ser considerats dins la classificació d’atur registrat, la forta caiguda de la contractació ha deixat les xifres d’atur al nivell de les que hi havia a finals de 2017.

A Granollers, el març va tancar amb 3.720 persones aturades, 140 més que el mes anterior (+3,9%). En comparació amb el març de l’any passat, són 205 persones més que aleshores (+5,8%). La taxa d’atur registrat a la ciutat és ara del 12%, lleugerament per sobre de la mitjana comarcal.

A les Franqueses, també amb una taxa d’atur del 12%, hi ha ara 1.125 persones desocupades, 27 més que el mes anterior (+2,5%). Respecte a fa just un any, l’increment és de 14 persones (+1,3%).

Al conjunt del Vallès Oriental, el creixement respecte al febrer ha estat del 4,8% (1.036 persones), i ara el total d’aturats és de 22.813 persones. En comparació amb el març de l’any passat, l’augment ha estat de 1.070 persones (+4,9%). En aquest cas, la taxa d’atur se situa en l’11,6%.

Segons l’Observatori - Centre d’Estudis del Vallès Oriental, els efectes de la Covid-19 en termes laborals han estat especialment negatius, ja que la crisi sanitària ha començat en un moment de l’any en què acostuma a produir-se un descens a l’atur estacional. De fet, aquesta ha estat la primera vegada en vuit anys en què l’atur ha augmentat durant el mes de març.

Menys contractació

Pel que fa a la contractació, durant el mes de març ha caigut de manera significativa. Així, s'han registrat un total de 9.577 contractes a la comarca, 3.053 menys que al març del 2019 (-24,2%). A Granollers la caiguda en la contractació ha estat del 22,4% –dels 3.270 contractes de l’any passat als 2.538 d’aquest any (-732)–, i a les Franqueses del 22% –dels 701 contractes de l’any passat als 547 d’enguany (-154).

Sindicats i patronals

Des de la UGT denuncien que part d’aquesta pujada de l’atur es deu al fet moltes empreses han optat per acomiadar els seus treballadors en lloc d’aplicar mesures de flexibilitat interna o ERTO per aquelles que en tinguin causa, així com “l’oportunisme i l’abús” de moltes empreses a l’hora de presentar uns ERTO injustificats, que no responen a les causes que al·leguen. Per tot plegat el sindicat fa una “crida a la responsabilitat empresarial en aquests moments difícils per evitar acomiadaments i mantenir l’ocupació”.

Pimec, per la seva banda, demana a les administracions una “àmplia cobertura” per facilitar la liquiditat a les pimes, autònoms i petit comerç, com l’ajornament en el pagament d'impostos i cotitzacions socials, i destaca la “necessitat de formació” com a mesura de millora de l’ocupabilitat. Per això demana incrementar el finançament per a les polítiques de formació, sobretot després que el Ministeri d’Educació hagi anunciat la retallada a zero de les polítiques de formació professional per a l’ocupació.

Edicions locals