Moren 14 persones a la residència de la Fundació Antònia Roura

El brot de coronavirus ha fet confinar el 50% de treballadors de l'equipament de gent gran

Societat

Redacció / ACN

La residència de la Fundació Antònia Roura, del centre de Granollers, està vivint moments molt complicats arran del contagi de la Covid-19 entre els seus interns. Entre el 21 de març i el 4 d'abril, hi han mort 14 interns, i actualment vuit interns estan aïllats en quarantena.

Montse Reverter, infermera, assenyala que després de setmanes treballant en "precari" sense material i sense metges a dia d'avui la situació ha millorat. "Fins la setmana passada ningú ens va fer cas. Ens havíem de fer nosaltres les mascaretes, protegir-nos amb bosses d'escombraries i quan avisaves un metge venia als dos dies", critica.

Una situació que es va agreujar pel fet de treballar amb només un 50% de la plantilla. "La situació va arribar a ser tant desesperada que vaig témer perdre els 51 interns", assegura Reverter. La infermera, que està fent jornades de més de 12 hores perquè la seva companya està de baixa, lamenta que fins al passat 29 de març no els va arribar cap tipus de material sanitari i que van haver de treballar en condicions molt precàries. Un dels problemes que van tenir, explica, és que no disposaven d'espai per aïllar els nous positius i això va fer que el virus es propagués amb més facilitat. "Malauradament, en perdre 14 interns ara no tenim aquest problema i quan un avi presenta els primers símptomes ja el podem aïllar en una habitació", detalla.

Tot i lamentar una reacció lenta per part de l'administració, agraeix que el Departament de Treball, Benestar i Famílies els hagi ofert sis treballadors per compensar les baixes de personal. Això, sumat al fet que dos treballadors s'han reincorporat fa que ara com ara estiguin treballant en millors condicions.

"Tranquil·litat" a les altres residències

Segons la regidora de Serveis Socials de l'Ajuntament de Granollers, Maria del Mar Sánchez, el consistori ha estat en "contacte permanent" amb les sis residències de la ciutat per "saber si els hi falta material o quines altres necessitats tenen, i ajudar en la mesura del possible", explica, tot i que destaca que la responsabilitat és de la Generalitat –per la qual cosa tampoc ha volgut confirmar el nombre de defuncions a les residències de gent gran–.

Sánchez ha explicat que la situació més complicada s'està vivint a la residència Antònia Roure, mentre que les altres cinc viuen la crisi sanitària "amb més tranquil·litat", ja que no tenen cap cas confirmat de coronavirus. La regidora alerta, però, que la manca de proves de la Covid-19 suposa un inconvenient afegit per als centres que, quan detecten algun símptoma han d'aïllar el pacient i "sovint tenen manca d'espais preparats".

Edicions locals