Llerona estrena un Via Crucis virtual

Una vintena de voluntaris han participat en el muntatge que adapta la litúrgia de Divendres Sant al confinament

Cultura

L'església preromànica de Santa Maria de Llerona serà l'escenari virtual d'un Via Crucis que adapta la litúrgia de Divendres Sant al confinament. Una vintena de voluntaris han participat en aquest recorregut 3D que s'estrenarà divendres a les 18 h al canal de Youtube de la parròquia.

Es tracta d'un recurs polifònic i participatiu amb la complicitat de les famílies vinculades a les misses dominicals, el servei de catequesi, la pastoral de la salut, el grup de muntanya i el mateix consell pastoral.

El recorregut virtual ressegueix l’interior del temple i les principals sales parroquials i els exteriors del monument històric, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional. El gruix de participants del Via Crucis aporten la seva veu, amb la lectura d’una de les estacions que configuren aquest itinerari. Entre estació i estació, la música repetitiva pròpia d’aquesta jornada, amb un cant sobre el sentit redemptor de la creu de Jesús.

"El muntatge té una doble finalitat: pastoral i comunitària. A partir d’una solució tecnològica, s’intenten superar les restriccions imposades per la crisi sanitària i garantir, malgrat la distància, la participació dels fidels en la litúrgia", expliquen els impulsors.

El text de l'itinerari evoca diferents passatges bíblics i té com a base el Via Crucis amb Joan Pau II, unes reflexions ecosocials de Karol Wojtyla, que el consell pastoral de Santa Maria de Llerona, sensible en la defensa del territori, es fa seves.

El muntatge en vídeo de Divendres Sant parteix d’unes imatges en alta definició, vinculades a l’escaneig d’un núvol de punts en 3D, enregistrades el mes de setembre. Són la base d’unes proves en l’àmbit de la geomàtica, realitzades per l’empresa de topografia GeoLímits amb la col·laboració de Geolègnia, i amb tecnologia cedida per Leica Geosystems.

La parròquia a les xarxes

Des de l'inici del confinament, la parròquia de Llerona s'ha adaptat a les circumstàncies i s'ha mantingut activa a les xarxes socials –Twitter i el canal de Telegram i Whatsapp vinculats als serveis parroquials– i també al web, des d'on s'han compartit pregàries i homilies del responsable de la parròquia, mossèn Josep Maria Fernández.

A més, en coordinació amb serveis socials de l’Ajuntament de Les Franqueses del Vallès, diferents voluntaris joves del Grup de Muntanya compren medicaments i distribueixen aliments entre les famílies que viuen situacions més precàries o que s’han vist obligades a quedar-se a casa en quarantena per la Covid-19.

Edicions locals