Per completar la Pasqua, #mesmonesquemai

El sector de la pastisseria cerca solucions perquè padrins i fillols tinguin mona aquest dilluns

Cultura

Per completar la Pasqua, #mesmonesquemai
Per completar la Pasqua, #mesmonesquemai

Padrins i fillols confinats. Amb aquest panorama i les dificultats que la crisi del coronavirus està comportant a comerços i autònoms hauran d'encarar enguany el dilluns de Pasqua els pastissers d'arreu. Amb tot, els mestres xocolaters faran tot el possible perquè no falti una mona a taula de qui vulgui mantenir la tradició malgrat el confinament.

És el cas del forn i pastisseria El Racó de la plaça de la Porxada, que s'ha adherit a la campanya Més mones que mai, una iniciativa de la pastisseria Rodellas de Sant Celoni que compta, de moment, amb una cinquantena d'adhesions d'arreu del país.

La iniciativa ha nascut amb l'objectiu de continuar, en la mesura que sigui possible amb la festa. Marc Rodellas fa una crida a tots els mestres xocolaters a adherir-s'hi, "per tal de facilitar que tots els nens i nenes d'arreu de Catalunya puguin gaudir a domicili de la seva mona artesana durant la Setmana Santa", explica. La campanya, a més, pretén pal·liar l'impacte de la baixa de l'activitat del sector.

Els organitzadors han creat un perfil de Facebook i Instagram per difondre les pastisseries participants. Al mur s'hi poden veure imatges de les diferents mones, juntament amb les dades de la pastisseria corresponent. El client pot escollir la seva mona i encarregar-la per telèfon i, tot seguit, la pastisseria fa el lliurament a domicili. La iniciativa comporta l'adopció de totes les mesures de seguretat i protocols establerts per les autoritats sanitàries.

Pèrdues d'ingressos

Joan Bonet, de Xocolates Granollers, calcula que les mones de Pasqua representen per al sector un 30% dels seus ingressos anuals, "però aquest any ho donem per perdut", lamenta. El xocolater destaca com el panorama ha canviat en poques hores. "Aquest any teníem molt bones expectatives, de manera que tenim una pila de factures de proveïdors de xocolata per pagar, i només el 75% de la producció elaborada, i d'aquesta, ja veurem quina venem", explica.

A domicili i a botiga

La Pastisseria Puigdomènech del carrer Sant Roc també treballa per poder lliurar mones a domicili, tot i que, enguany, només figures de xocolata i no pastissos.

També treballaran a mig gas Xocolates Granollers, que "si cal i ens ho permeten, repartirem on sigui", diu Joan Bonet. El xocolater també estudia obrir, malgrat el confinament i com a botiga d'alimentació que és, l'establiment del carrer Guayaquil des de dijous de Pasqua i fins al dilluns. Amb tot, Bonet creu que es vendrà "un 15% de les coses que tenim fetes, perquè el dia de la mona és també una festa que enguany no es podrà celebrar al carrer", lamenta.

Sigui com sigui, tot el sector farà un esforç perquè qui ho desitgi pugui disposar d'una mona a taula el dilluns 13 d'abril.

Edicions locals