Cartes des del '84, Charing Cross Road' al número 8 de la plaça de l'Espolsada

Membres d'un grup de lectura adrecen 30 emissives a la llibreria de les Franqueses per demanar recomanacions i participar a #llibreriesobertes

Cultura

Fe Fernández, fa mesos a l'Espolsada
Fe Fernández, fa mesos a l'Espolsada

La duresa de la crisi sanitària i el confinament, acarnissada especialment amb el sector cultural, està deixant també un bon gruix d'iniciatives solidàries i gestos emotius. És el cas del protagonitzat per un dels grups de lectura que tutela Fe Fernández, l'anima mater de la llibreria L'Espolsada de les Franqueses.

Es tracta d'un club de lectura iniciat fa tres anys i adreçat a mestres i famílies de l'Escola Francesc Aldea de Terrassa –definida en el projecte educatiu com a comunitat lectora–, al qual la llibretera franquesina ha traçat un itinerari "que pugui satisfer gent que havien llegit poc", explica. La directora de l'escola, Lara Reyes, detalla com Fernàndez els guia en la tria dels llibres i està pendent de la seva evolució com a lectors.

Un dels llibres recomanats per la propietària de L'Espolsada va ser 84, Charing Cross Road, en què precisament l'autora, Helene Hanff, reprodueix la correspondència mantinguda durant anys amb l'empleat d'una llibreria de Londres, Frank Doel.

I així, tot enllaçant amb aquesta lectura, la trentena de persones que formen part del club van tenir la idea de comprar llibres per Sant Jordi a través de la campanya Llibreries Obertes, impulsada per Som* i Mortensen, i demanar assessorament a la seva llibretera de referència. Fe Fernàndez va rebre divendres 30 cartes emotives adreçades a la llibreria "que em demanaven consell per regalar llibres i comprar-los a #LlibreriesObertes per quan tornem".

"A mi personalment m’ha emocionat profundament. Per la sensibilitat de les persones del club i el que he descobert d’elles, per poder mostrar la gratitud a una persona tan generosa i entregada i per la reafirmació, una vegada més, que la literatura ens salva i ens fa lliures. Enmig de la dificultat, he rigut i plorat d’emoció pel que la literatura ha creat i crea en la nostra petita comunitat lectora", explica Reyes.

I com Hanff estableix una amistat a distància amb Doel i, fins i tot, arriba a enviar menjar als empleats de la llibreria d'un Londres que pateix una economia de postguerra, Fernández ha establert un vincle amb la comunitat de Terrassa i confessa en una piulada de l'Espolsada: "Per una estona m'he sentit el llibreter en temps de guerra".

Edicions locals