Auxiliars d'infermeria i geriatria, les feines amb més demanda

Sectors com la distribució, l'alimentació la salut, l'atenció social, el farmacèutic i el logístic han resistit el cop del Covid-19

Economia

Les feines d'alimentació i distribució també han resistit el cop
Les feines d'alimentació i distribució també han resistit el cop

Tot i que la crisi del Covid-19 ha portat una forta caiguda de l’ocupació, especialment en sectors com el turisme, la restauració i el comerç, entre d’altres, també hi ha sectors que no només han resistit el cop, sinó que fins i tot han incrementat contractacions i han facturat més que mai.

Es tracta del sector sanitari i l’atenció social, però també la indústria farmacèutica i part de la química, a més de la logística i les cadenes de distribució, sobretot alimentàries. Tot i això, el creixement d’aquests sectors no compensa la caiguda de la resta i l’enfonsament de l’economia.

Així, un dels sectors més actius aquests dies és el sociosanitari, amb la demanda de metges, infermers, auxiliars d’infermeria i geriatria o fisioterapeutes, a més de personal de suport als centres. El sector psicosocial també va necessitat de psicòlegs i treballadors socials.

També ha crescut el sector de la distribució, sobretot de productes alimentaris, considerats de primera necessitat. Les grans cadenes de supermercats han augmentat vendes, tant als centres físics com pel que fa a comandes online, on hi ha hagut una allau de sol·licituds de repartiment a domicili.

El sector farmacèutic i part del químic també han registrat un repunt de feina. Dos dels productes amb més demanda són el gel hidroalcohòlic i l’alcohol de 70 graus, i moltes empreses del sector han transformat part de la producció per atendre aquesta demanda, com la granollerina Coty.

També ha crescut l’activitat en l’àmbit de la neteja, sobretot per la desinfecció de centres sanitaris, residències i espais públics a petició dels ajuntaments. Tot i això, la neteja ha caigut en altres espais, com els centres culturals, comercials o educatius.

Borses de treball

Aquests dies, els serveis locals d’ocupació han reorientat les borses de treball cap als sectors essencials, que són els únics que han presentat ofertes. L’Institut Català de la Salut, per exemple, manté oberta la inscripció a la seva borsa de treball, i serveis locals d’ocupació, com el de les Franqueses també recull currículums per si en el futur calgués buscar determinats perfils.

La majoria de perfils que es demanen estan molt feminitzats, com auxiliars de geriatria, neteja, infermeria, cuina, bugaderia, consergeria i supermercats, si bé també hi ha hagut augment de demanda en logística, magatzem, seguretat i vigilància.

Les empreses de treball temporal (ETT) han tingut un notable repunt de la demanda perquè hi ha hagut moltes baixes laborals, i s’han vist obligades a buscar treballadors amb urgència, sobretot en l’àmbit sanitari i en el social. “L’efecte por fa que hi hagi molt absentisme”, confirma Toni Terra, delegat de Quality al Vallès Oriental, qui augura que els sectors que ara han pujat no cauran bruscament quan passi la crisi, sinó que aniran “baixant gradualment fins després de l’estiu” i “en part, es mantindran”.

Pel que fa al sector industrial, Oriol Solé, de SOP Selecció, explica que durant l’últim mes hi ha hagut una forta aturada, sense pràcticament incorporacions. “Ha estat un cop fort pel que fa a l’ocupació, però en un cert període es recuperarà”, assegura. “Ara que es reprèn l’activitat caldrà veure cap a on dirigeixen les empreses la seva activitat”.

Atenció a domicili

On també hi ha hagut un fort augment de demanda ha estat en les plataformes d'atenció domiciliària, fins al punt que l’últim mes s'ha doblat respecte als volums habituals. Les companyies han hagut d'ampliar les plantilles de cuidadors prop d’un 20% i, abans que es tanqui el primer trimestre, ja asseguren que superaran les previsions de creixement del 2020.

Aquests cuidadors atenen persones que es troben en hospitals sociosanitaris o a casa, ja que moltes famílies prefereixen estabilitzar la gent gran al seu domicili perquè són conscients dels riscos que hi pot haver davant un possible contagi de coronavirus. A més, el confinament ha fet que algunes persones no puguin visitar els seus familiars dependents, que necessiten serveis puntuals d'acompanyament.

Edicions locals