L'oferta de naus i solars disponibles a la comarca cau un 42% en un any

Granollers i les Franqueses concentren un terç de naus i solars disponibles al Vallès Oriental

Economia

L'oferta de naus i solars disponibles a la comarca cau un 42% en un any
L'oferta de naus i solars disponibles a la comarca cau un 42% en un any

L’oferta immobiliària de naus i solars disponibles al Vallès Oriental s’ha reduït un 42% durant l’últim any. Així ho recull el primer informe trimestral de l’Observatori dels Polígons d’Activitat Econòmica del Vallès Oriental (OPAE), que analitza l’evolució de l’activitat industrial durant el primer trimestre de 2020.

Segons l’informe, el descens és especialment pronunciat des del passat mes d’octubre, i afecta per igual tant les ofertes de compra com de lloguer. Dels 1.600 solars i naus disponibles que hi havia a la comarca a final d’any, 280 eren a Granollers i 160 a les Franqueses, de manera que entre els dos municipis hi havia gairebé una tercera part de les naus i solars disponibles de la comarca.

A més, l’any passat les ofertes tenien una antiguitat mitjana de 300 dies, mentre que actualment se situa al voltant dels 450. Això indica, segons l’estudi, una major dificultat de sortida de les ofertes entre compradors i llogaters.

Pel que fa a preus, les ofertes de venda es mantenen estables des de fa un any a l’entorn dels 585 euros per metre quadrat. A Granollers, el preu mitjà oscil·la entre els 601 i els 800 euros, mentre que a les Franqueses se situa entre els 401 i els 600 euros per metre quadrat.

Pel que fa al lloguer, la tendència indica un augment considerable en la línia del preu del lloguer de l’habitatge, i actualment se situa en els 4,15 euros el metre quadrat. En aquest cas el preu mitjà és d’entre 3,5 i 4 euros a Granollers i d’entre 4 i 4,5 euros per metre quadrat a les Franqueses.

Granollers, el municipi amb més empreses als PAE

El Vallès Oriental és la segona comarca de Catalunya amb més PAE i la tercera en superfície industrial. Actualment disposa de 127 polígons d'activitat econòmica que ocupen una superfície de 2.812 hectàrees. De mitjana, cada un té una superfície de 22,14 hectàrees.

Granollers encapçala el rànquing d'empreses als polígons, amb 658, seguit de les Franqueses, amb 337. Els segueixen Parets (323), Lliçà de Vall (280), Canovelles (279) i Montornès (231). La ubicació de la majoria dels polígons, així com també els que concentren major número d'empreses, coincideix amb les poblacions amb major pes demogràfic i amb els eixos viaris de més capacitat: l'AP-7, la C-17 i la C-33.

L'ocupabilitat empresarial dels PAE del Vallès Oriental és del 77,4%, per sobre de la mitjana de Catalunya (72%) i per sota de la mitjana de l'àmbit metropolità (78%). El municipi amb major número d'empreses, Granollers, té un 87% d'ocupabilitat als seus PAE.

El 55% de les principals empreses del Vallès Oriental pertanyen al sector químic, el qual va facturar durant l’any passat fins a 3.653 milions d’euros, un 21,5% de la facturació total de la comarca. El 16% pertanyen al sector de l'alimentació, i el 12% a la indústria del metall.

Entre les 25 principals empreses de la comarca hi ha Reckitt Benckiser (243 milions de facturació), Superfícies de Alimentación (215), Coaliment (131) i Audens Food (105), de Granollers; i Novartis Sandoz (163 milions), ITW (154) i Apla Ibérica (89) de les Franqueses.

Edicions locals