Només un 10% del petit comerç opta per obrir la primera setmana

El Gremi d'Hostaleria recomana no fer cap inversió als locals fins que no hi hagi una normativa clara

Economia

La botiga de moda Joan Sitjes atén els clients amb cita prèvia I Foto: Xavier Solanas
La botiga de moda Joan Sitjes atén els clients amb cita prèvia I Foto: Xavier Solanas

El comerç no essencial amb superfícies inferiors als 400 metres quadrats ha pogut obrir les portes aquesta setmana. Amb tot, només un 10% dels establiments, segons dades de Gran Centre, han optat per aquesta possibilitat.

D'una banda, alguns negocis han hagut d'aplicar un ERTO al seu personal, de manera que no reprendran l'activitat fins que no es decreti la fi de l'estat d'alarma. D'una altra, no tots els comerços i serveis disposen encara de les mesures de seguretat necessàries per garantir la distància mínima entre persones i la màxima protecció dels clients.

Laura Sabatés, presidenta de l'associació de comerciants amb gairebé 200 associats, confia que a poc a poc s'aniran obrint més botigues. "Ho anirem fent de manera esglaonada a mesura que puguem garantir la seguretat i les mesures de protecció per a tothom, i també a mesura que els clients demanin hora i les botigues vagin tenint cites prèvies".

Aquesta, de fet, és una manera de fer que és nova tant per als clients com als mateixos venedors, l'única que permet la fase actual de la desescalada. La botiga de moda Joan Sitjes, per exemple, obrirà dilluns vinent, tot i que aquesta setmana ja ha atès clients que han demanat cita prèvia.

Pel que fa a les mesures de seguretat, Sabatés indica que "el petit comerç local sempre ha tingut un tracte proper amb els clients, de manera que ara més que mai serem molt curosos per evitar qualsevol situació de risc". En aquest sentit, explica, "a Gran Centre hem informat els socis i els hem subministat proveïdors de material de protecció", tot i que també és fonamental "la cooperació per part dels clients". "Si tots som prudents i responsables i evitem les situacions de risc no hi ha d'haver cap problema per reactivar el sector del comerç", conclou.

Bars i restaurants, a l'espera

Bars i restaurants s'han posat tímidament en marxa les últimes setmanes. Alguns, per preparar menjar per emportar, i altres per començar a condicionar el negoci de cara a una futura obertura, que començarà amb grups reduïts a les terrasses a partir de l'11 de maig. En cap dels dos casos no està sent una situació senzilla. "Perquè surti a compte treballar així has de tenir una àmplia cartera de clients", admet David Vázquez, president del Gremi d'Hostaleria del Vallès Oriental.

En el seu cas, el Restaurant DO del passeig de la Muntanya serveix 60 àpats setmanals a domicili, "perquè és un servei que ja oferíem abans d'aquesta situació". Tot i això, explica, "la qualitat i els productes no són els mateixos que trobaries al restaurant, no hi ha cartes ni vins i la facturació és la justa per cobrir despeses i mantenir l'estructura". Vázquez assegura que a molts restaurants els costarà molt sortir de la crisi i valora que els petits establiments, amb estructures petites, són els que millor podran superar-la, sobretot si tenen la "capacitat de reinventar-se".

Pel que fa a l'adequació dels locals amb aparells d'ozó o pantalles de metacrilat de cara a la futura obertura, el gremi recomana esperar a veure com evoluciona tot plegat. "Fins que no hi hagi una normativa clara de com s'haurà de fer no val la pena assumir els costos d'adaptació del local; solen ser actuacions molt cares que potser després no serveixen", diu Vázquez. "Sí que cal tenir equips de protecció personal i distribuir les taules per garantir la distància entre els clients".

Vázquez confia que la remuntada serà més ràpida que en crisis anteriors, tot i que no preveu una recuperació fins a la tardor, quan es reactivin les escoles i tornin a la normalitat moltes feines que ara han optat pel teletreball.

Edicions locals