Granollers recuperarà el mercat del dijous per fases i amb canvis d'emplaçament de les parades

Aquest dissabte ja se celebraran els mercats de la plaça de la Corona i Can Bassa, amb control d'aforament

Societat, Economia

El mercat dels dissabtes a la Corona es reprèn amb un límit d'aforament
El mercat dels dissabtes a la Corona es reprèn amb un límit d'aforament

Granollers començarà dissabte un procés per anar recuperant els mercats ambulants de la ciutat, que s'hauran d'adaptar a les noves normes d'higiene i distància social per evitar contagis de la Covid-19. Així, el 9 de maig tornaran les parades a la plaça de la Corona i Can Bassa, i el dijous 14 s'iniciarà una primera fase de recuperació del mercat històric –suspès des del 12 de març–, amb part de les parades d'alimentació que se situaran a l'avinguda del Parc.

Així ho han explicat aquest dimecres l'alcalde de la ciutat, Josep Mayoral, i la regidora de Serveis i Via Pública, Andrea Canelo, a través d'una roda de premsa virtual –la primera que convoca l'Ajuntament–.

Mayoral ha recordat que el mercat dels dijous de Granollers té 370 parades i milers de visitants, un volum que dificulta que es pugui desenvolupar davant els nous criteris de sanitat. Amb tot, assegura que Granollers no hi vol renunciar i considera que "cal obrir un debat ciutadà sobre com serà el mercat del 2021".

De moment, la proposta municipal per anar recuperant el mercat dels dijous començarà amb les parades agroalimentàries. El sector habitualment hi té 68 parades de fruites i verdures, però el dijous 14 se'n podran instal·lar aproximadament la meitat. Ho faran a un nou emplaçament, l'avinguda del Parc, entre l'estació d'autobusos i el carrer Vinyamata, un espai que es tancarà perimetralment per tenir un control d'accessos i aforament. "Ha calgut buscar un indret ampli amb més separació física entre parades i habitatges i altres serveis, que fes possible aïllar-lo", explicava Mayoral.

Les mesures de seguretat

Les parades a l'avinguda del Parc es distribuiran amb dues fileres, amb una distància mínima de 2 metres als costats i 6 metres de distància frontal. En el cas, del dijous, hi haurà tres entrades i sortides (al nord, sud i per la plaça Barangé) que tindran un control d'aforament –amb un màxim de 170 persones dins el tancat– i un cartell informatiu en què s'indicarà la recomanació de dur mascareta.

Els paradistes sí que estaran obligats a dur-ne, així com també guants. De fet, els compradors no podran tocar el producte alimentari, de manera que serà el venedor qui faci la tria i l'embossament, detallava Canelo.

Cada cop més parades

En funció de la desescalada i l'afectació de la pandèmia, els responsables municipals preveuen que el mercat setmanal anirà creixent. Així, doncs, el dijous 21 de maig es vol que el 100% de les 68 parades de fruita i verdura puguin muntar-se. En aquesta ocasió, l'espai de mercat a l'avinguda del Parc s'ampliarà amb les places Barangé i Pau Casals, i tindrà un aforament màxim de 300 persones.

La voluntat del consistori és que el dijous 28 el mercat "pugui créixer una mica amb parades de productes d'altres gammes", deia l'alcalde, tot i que dependrà de l'evolució de la pandèmia. "Hem d'adaptar el mercat a les circumstàncies. Confiem que totes les mesures permetran fer el mercat de forma tranquil·la i segura", afegia Canelo.

Els mercats dels dissabtes

En el cas dels mercats del dissabte, més petits, l'operativa ha estat més senzilla. El mercat de productors de proximitat de la plaça de la Corona té una dotzena de parades, aquestes tindran la mateixa disposició de sempre, però amb més separació –amb el mateix criteri de 2 metres–, com també ho faran les 4 parades de Can Bassa. En els dos casos, tindran un únic accés i l'aforament al perímetre tancat serà de 30 persones.

L'horari de tots els mercats serà de 9 a 13.30 h, i a primera hora, la gent major de 65 anys tindrà prioritat d'accés.

 

Edicions locals