L'atur es dispara a l'abril i registra un augment del 13%

Les xifres actuals a la comarca són similars a les registrades a finals de l'any 2016

Economia

L'atur es dispara a l'abril i registra un augment del 13%
L'atur es dispara a l'abril i registra un augment del 13%

La paralització de bona part de l’activitat econòmica arran de la crisi sanitària de la Covid-19, que ha congelat contractacions, ha comportat un fort augment de l’atur durant el mes d’abril, que s’afegeix a la pujada que ja es va registrar durant el mes de març.

Aleshores, sense comptar els ERTO, que no es consideren dins la classificació d’atur registrat, l'atur va pujar un 3,9% a Granollers i un 2,5% a les Franqueses. Durant l’abril, però, els augments han estat molt més acusats. A Granollers l’augment ha estat de 487 persones (+13,1%), mentre que a les Franqueses ha estat de 112 persones (+10%).

Més al detall, Granollers compta ara amb 4.207 persones a l’atur, un 18% més que l’abril de l’any passat, i segons el càlcul elaborat per l’Observatori-Centre d’Estudis del Consell Comarcal del Vallès Oriental la taxa d’atur se situa en el 13,9%, lleugerament per sobre de la mitjana de la comarca.

Les Franqueses, en canvi, té registrades 1.237 persones sense feina, un 15% més que l’abril de l’any passat. En aquest cas, la taxa d’atur és ara del 13,5%, un punt i mig més que fa només un mes.

Al conjunt del Vallès Oriental, el creixement respecte al març ha estat del 12% (2.732 persones), i ara el total de desocupats és de 25.535 persones. Aquestes xifres s’afegeixen a l’increment del 4,8% que ja va produir-se durant el mes de març. En comparació amb l’abril de l’any passat, l’augment ha estat de 4.010 persones (+18,6%). En aquest cas, la taxa d’atur ha passat en només un mes de l’11,6% al 13,2%.

Aquestes xifres d’atur són molt similars a les que la comarca registrava a finals de 2016 i principis de 2017. De fet, l’abril és un mes on l’atur acostuma a disminuir i així ho podem veure al gràfic adjunt, que reprodueix les dades d’atur des de l’any 2010. L’atur registrat a les oficines de Treball de Catalunya en acabar el mes d’abril s’ha situat en 467.810 persones aturades, un 22,6% més que l’abril de l’any passat.

Renda mínima extraordinària

Davant d'això, sindicats com la UGT demanen implementar "de manera urgent" una renda mínima conjuntural que doni cobertura als milers de famílies que estiguin fora de tots els circuits de protecció econòmica i social fins que es faci realitat la Llei d'ingrés mínim vital, així com facilitar, garantir i agilitar la tramitació de les prestacions a les persones afectades pels ERTO i per acomiadaments a conseqüència de l’estat d’alarma per tal de no incrementar els perjudicis que poden tenir en perdre la feina.

Edicions locals