Joan Fontcuberta crearà un gran mosaic de mirades personals sobre el confinament

Amb Òmnium i el festival Cruïlla, el fotògraf vol fer un homenatge a la solidaritat col·lectiva d'aquestes setmanes

Cultura

Redacció / ACN

Òmnium Cultural, el festival Cruïlla i l'artista Joan Fontcuberta, resident i assessor a Roca Umbert, han decidit impulsar un homenatge a la solidaritat col·lectiva contra el coronavirus, una "gran" obra d'art que tindrà forma de mural. Sota el nom Mirades des del confinament, amb milers de fotografies intentaran explicar com la societat civil s'ha autoorganitzat i "ha donat el millor de si mateixa" per superar la crisi social i sanitària.

Segons han explicat, de l'11 al 19 de maig i a través de la pàgina web miradesdesdelconfinament.cat es recolliran fotografies de la ciutadania que responguin a la pregunta Què has fet durant el confinament?. Un cop acabat el termini, Fontcuberta ho convertirà en un fotomosaic, que s'exposarà a la propera edició del festival Cruïlla.

Segons els impulsors, l'objectiu és que cadascú expressi què ha representat el confinament per a ells, ja sigui des de la quotidianitat de casa o des de la feina de sectors essencials. "S'hi val tot: la idea és poder compartir des d'aquelles estones que estem preocupats fins a aquells petits esclats de creativitat domèstica", ha explicat Fontcuberta. "De prop, només és una foto... però, si amplies la mirada, veuràs la imatge de molta gent fent història. La nostra història", diuen al vídeo promocional de la iniciativa.


A més, ha detallat que un cop es tinguin totes les fotografies en farà un mural "monumental" que quedi en el futur "com a testimoni i homenatge d'aquesta gran experiència col·lectiva". La imatge final de l'obra serà una incògnita fins a l'últim moment. L'obra s'esposarà en la propera edició del Cruïlla, que l'organització ja ha avisat que, en cas de ser aquest 2020, difícilment serà com les edicions habituals. En cas d'ajornament, s'exposarà el 2021.

Els impulsors expliquen que mentre que Fontcuberta serà l'encarregat de la creació artística, Òmnium i el Cruïlla posaran a disposició del projecte "tota la musculatura i expertesa de mobilització ciutadana". De fet, admeten que ja feia mesos que havien iniciat aquest projecte cultural, però n'han hagut de reorientar la temàtica a causa de la pandèmia.

El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, des de la presó, ha lloat el "compromís" de Fontcuberta i ha assegurat que així es fa perdurar la lluita per la vida digna mitjançant la cultura i l'empoderament. "Cultura valenta que ens reafirma en la força del poder col·lectiu sense deixar-nos ningú pel camí", constata.

També el director del Cruïlla, Jordi Herreruela, ha celebrat la seva participació, i ha apuntat que amb aquesta acció se'l vol "reivindicar" i donar a conèixer perquè, tal i com ha subratllat, tant el festival com Òmnium volen destacar els grans artistes que "contribueixen a engreixar la cultura del país".

Edicions locals