Una dècada de l'adéu al músic i activista Joan Bretcha

El farmacèutic, fill de forners, va morir sobtadament el 17 de maig de 2010 a 44 anys

Societat

El 17 de maig d'ara fa 10 anys va morir a Granollers el conegut farmacèutic, músic i activista Joan Bretcha. La manera sobtada com va marxar, la curta edat de 44 anys i la seva personalitat entusiasta i activitat a la ciutat va fer que el dol fos col·lectiu i que, al llarg dels anys, se l'hagi homenatjat en diferents àmbits.

Llicenciat en farmàcia, Bretcha combinava la feina en el negoci familiar de fleques i pastisseries amb la farmàcia que regentava al carrer Joan Prim, i amb activitats culturals i socials.

Bretcha va formar part del grup d'animació infantil El Tranvia Blanc i de la Big Band de Granollers, amb els quals tocava la guitarra. De fet, les sessions dedicades a aquest instrument que cada any es programen al Festival de Jazz porten el seu nom. I és també normal que el certamen li fes un homenatge, ja que en va ser codirector i també va impulsar els cicles de jazz al Casino –que també va batejar la sala d'actes en el seu honor–. 

En l'àmbit social, Joan Bretcha va ser també una persona implicada i solidària, i va ser membre fundador d'Amics d'El Xiprer. Va formar part també de l'entitat Via Vallès.

Aquest activista també era un gran aficionat a les curses de muntanya, les mitges maratons i, fins i tot, maratons, que va córrer arreu de l'Estat i a l'estranger. De fet, l'AE La Mitja el 2013 li va dedicar el quilòmetre 20 de la cursa vallesana.

Deu anys després de la seva mort, el seu record, doncs, és encara ben present a la ciutat.

Edicions locals