El sector immobiliari preveu que els preus de compravenda caiguin un 10%

Des d'aquesta setmana ja es poden tornar a fer visites comercials presencials en immobles per llogar o comprar

Economia

El sector immobiliari ha estat pràcticament aturat durant dos mesos I Foto: X. Solanas
El sector immobiliari ha estat pràcticament aturat durant dos mesos I Foto: X. Solanas

El sector immobiliari és un dels que ha estat pràcticament paralitzat els darrers dos mesos. Durant aquest període no s’ha tancat gairebé cap operació de compravenda, més enllà de les que ja s’arrossegaven des d’abans del confinament.

Des de començaments de maig, però, amb l’activació de la fase 0 de desescalada, algunes immobiliàries ja han començat a obrir els punts de venda, en alguns casos amb menys personal i per resoldre tràmits administratius, i des d'aquest dilluns, amb la fase 0 avançada, ja es permeten, fins i tot, les visites de clients als habitatges.

Un indicador de l’activitat al sector és el moviment al voltant dels portals immobiliaris. La companyia granollerina Pisos.com, amb tres milions d’usuaris únics a tot l’Estat, ha detectat com a l’abril les transaccions van caure més d’un 90%.

El director d’estudis del portal, Ferran Font, explica que les visites al web van caure molt a finals de març, però després van revifar i actualment ja s’han recuperat completament en audiència i sol·licitud d’informació. De fet, el confinament ha popularitzat molt més l’ús d’internet per a tota mena d’àmbits, també el de la recerca immobiliària. “Es nota que hi ha ganes de reprendre l’activitat”, diu Font valorant les dades del portal immobiliari. Algunes immobiliàries, de fet, han tancat aquest maig diverses operacions que hi havia contingudes des d’abans del confinament.

El sector admet que fins després de l’estiu es notarà fortament l’impacte de la crisi sanitària, però confia que després es pugui recuperar el ritme de transaccions fins a assolir, probablement a finals d’any, els resultats d’abans del confinament. “Dependrà de com es recuperi tot: el comerç, les feines, el turisme..., ara hi ha massa incògnites”, diu Font.

Alexis Roca, de l’agència Viure a Granollers, indica que “fins que tothom no surti al carrer no veurem l’abast de la crisi”, i apunta que “com més es trigui a sortir de la situació, més dur serà l’impacte econòmic”.
Pel que fa a la compravenda, els professionals coincideixen que el confinament portarà canvis en la tendència que hi havia fins ara.

Si els anys 2017 i 2018 van estar marcats per fortes pujades de preus, i des de mitjans del 2019 els augments s’havien moderat, ara preveuen que els preus de venda “puguin caure entre un 10 i un 12%”, diu Agustí Salgado, de La Casa Agency. “La demanda de compra ha baixat, i segons com evolucioni l’economia encara baixarà més”. Ferran Font és de la mateixa opinió. “La gent tindrà menys confiança i menys capacitat econòmica”. A més, “les compravendes s’allarguen en el temps, i al mercat no hi ha l’estabilitat que caldria”.

Per tot això, apunten, el mercat de lloguer “serà el que més ràpid es recuperarà”. De fet, de les poques operacions que han tramitat les immobiliàries les últimes setmanes, pràcticament totes han estat lloguers. En aquest cas, l’oferta disponible és baixa per l’alta demanda que hi ha. Per això, malgrat que els preus han moderat els seus ascensos darrerament, el primer trimestre de l’any s’han registrat els màxims històrics a la ciutat: 10,5 euros per metre quadrat. “Al lloguer li costa molt més de baixar”, diu Salgado. “Va molt lligat a l’evolució dels preus a Barcelona”.

Roca, per la seva banda, explica que els lloguers són els que poden salvar el sector els pròxims mesos. “Hem tingut cancel·lacions de compres, però els lloguers s’han mantingut i fins i tot han entrat clients nous”. En canvi, on sí que es preveu una rebaixa dels preus de lloguer és en l’àmbit dels locals comercials, ja que durant un temps la demanda també baixarà perquè la capacitat i el nivell de confiança dels emprenedors serà baix.

Edicions locals