La feina als tallers mecànics ha caigut un 90% durant dos mesos

Les estacions d'ITV reobren amb el repte de posar-se al dia

Economia

Malgrat estar oberts, molts tallers mecànics han treballat sota mínims I Foto: ACN
Malgrat estar oberts, molts tallers mecànics han treballat sota mínims I Foto: ACN

El sector de l’automoció tampoc no s’ha salvat de la brusca frenada de l’activitat econòmica. Durant les primeres setmanes hi va haver una incertesa total en el sector dels tallers mecànics. La confusió inicial en les directrius del govern espanyol sobre si podien obrir o no va causar molta improvisació, i molts van optar per tancar voluntàriament.

Les setmanes següents, amb una reducció de la mobilitat per sobre del 60%, la majoria de tallers que es mantenien oberts van treballar sota mínims, ja que l’atenció als col·lectius considerats essencials –policies, ambulàncies i vehicles de distribució– ha estat pràcticament inexistent.

Carles Torras, secretari general de la Unió d’Empresaris d’Automoció de Catalunya, amb seu a Granollers, assegura que durant setmanes la facturació ha caigut “al 10 o al 15% del que és habitual”, fet que ha portat molts tallers a presentar expedients de regulació temporal d’ocupació als seus treballadors.

Aquest ha estat, justament, un dels problemes de sector, ja que l’autoritat laboral ha tombat molts d’aquests ERTO en considerar que no es tractaven d’expedients de força major. “El cop ha estat fort per tothom i també hi ha qui es veurà obligat a tancar”, diu Torras, qui malgrat tot celebra que a poc a poc el negoci vagi arrencant.

“Serà un canvi radical en tot”, diu Torras en relació amb les mesures de seguretat que cal prendre. La majoria de locals han hagut d’ampliar espais, atendre els clients d’un en un i crear sales d’espera, a més d’haver de treballar amb mascaretes i altres equips de protecció. “Encara ara tot està molt obert, hi ha molta incertesa i no sabem com ens en sortirem”, assegura Torras. “L’impacte econòmic serà molt fort per a molta gent i això també ho notarem als tallers mecànics”, conclou.

Reobren les estacions d'ITV

Les 50 estacions encarregades de la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV) a Catalunya han obert portes aquesta setmana després de la flexibilització estatal de les restriccions pel coronavirus. Ho fan amb el repte de posar-se al dia i recuperar les prop de 600.000 revisions que no s'han pogut fer durant els prop de dos mesos de tancament per la pandèmia.

El govern espanyol ha afegit 15 dies de validesa del certificat per cada setmana transcorreguda des que es va declarar d'alarma, que se sumen als 30 dies aprovats a partir del seu aixecament. A les estacions ITV, on només es pot acudir amb cita prèvia i sol, els treballadors no poden accedir dins dels vehicles particulars i han de demanar la col·laboració dels usuaris.

Edicions locals