Escoles bressol de Granollers impulsen un manifest contra les mesures proposades per a la reobertura

El document, que ja té 280 adhesions de centres de tot el país, denuncia que la proposta d'Ensenyament és inviable

Societat

Escoles bressol privades de Granollers han impulsat un manifest, que s'ha fet extensiu a tot el sector arreu del país, en què denuncien que les mesures proposades pel conseller d'Educació, Josep Bargalló, per a la reobertura dels centres en fase 2 són "totalment inviables". Les escoles granollerines van iniciar una campanya ahir per arribar als centres comarcals, i s'han trobat que en menys de 24 h ja han rebut l'adhesió de 280 escoles bressol d'arreu de Catalunya.

"Som escola, eduquem infants, no som un pàrquing", exclama el col·lectiu, que denuncia un desconeixement dels responsables d'Ensenyament de la tasca de les escoles bressol –el conseller en va parlar com "un servei de guarda"–.

Bargalló anunciava dimecres que Ensenyament permetrà l'obertura de les llars d'infants privades en la fase 2 de la desescalada, sempre que apliquin mesures com la reorganització amb un màxim de 5 infants per espai i educador, en cap cas, amb infants de 0 a 1 any, ja que es considera que és un grup més vulnerable a causa de la immaduresa del sistema immunològic. A més, no podran oferir el servei de menjador.

En el manifest, les escoles bressol catalanes se senten "invisibles perquè, amb les seves accions, el Departament ha demostrat que no ens té en consideració, ni tampoc a les famílies ni als més de 30.000 infants que assisteixen als centres". En aquest sentit, els centres denuncien que tres de les mesures proposades "no tenen en compte la realitat de l'escola i del moment maduratiu en què es troben els infants" de 0 a 3 anys. Primer, perquè el distanciament social en aquesta edat no és possible i, a més, consideren que no té en compte "la importància del contacte físic per al desenvolupament òptim" de l'infant en aquesta etapa.

En segon lloc, consideren que l'ús de mascaretes elimina gairebé completament l'expressió facial i prova els mestres de la comunicació no verbal, "una eina necessària" en aquesta edat. I, en tercer lloc, les escoles recorden que els infants han estat mesos sense anar a l'escola bressol i "és molt possible que a la tornada reclamin que els agafin a coll o els consolin si se senten angoixats", de manera que la mesura de distanciament amb l'educador tampoc és adequada, consideren.

Les escoles bressol insisteixen en el fet que la ràtio de 5 infants per educador "és totalment insostenible econòmicament, si no és que l'administració hi destina ajuts extraordinaris". "No podem utilitzar més espais ni contractar nou professorat en la situació econòmica de tancament forçós dels darrers mesos". A més, l'exclusió del servei de menjador també farà reduir els horaris dels infants al centre. "No podem oblidar que les quotes educatives de cada escola bressol ja estan pactades amb les famílies en el moment de la inscripció i no les podem modificar a mig curs, i més tenint en compte que la situació econòmica de moltes famílies també ha canviat radicalment", detallen.

A més, les escoles bressol també consideren que, a poques setmanes de la possible reobertura, el Departament encara ha deixat moltes preguntes sobre la taula i, per això, reclamen "uns protocols clars i acceptables, i els mitjans necessaris per aplicar-los". A més, reclamen que "arribi amb celeritat el pla de rescat del qual parla el conseller, perquè ja estem en perill d'extinció". "Les escoles bressol privades de Catalunya tenim moltes ganes d'obrir els nostres centres, però en aquestes condicions no ho podem fer", conclouen.

Edicions locals