El record a les víctimes del bombardeig del 38 es farà amb accés restringit però serà retransmès per VOTV

La commemoració també inclou un paquet d'activitat virtuals sobre memòria històrica i cultura de la pau

Societat

Aquest diumenge 31 de maig de 2020, Granollers commemorarà el 82è aniversari del bombardeig de la ciutat durant la Guerra Civil. Tal i com es fa des de 2008, les diverses activitats de memòria històrica i de foment de la pau s’agrupen en el programa Granollers, vila oberta a la pau. El d’enguany és un programa molt condicionat per la situació generada per la Covid-19. Per això, no es podran dur a terme les activitats tal i com es fa habitualment. tot i això, l'Ajuntament no ha volgut renunciar a homenatjar totes les víctimes que va causar en l'acte que anualment es fa al cementiri, enguany amb restricció d'accés per garantir les mesures sanitàries.

Així, l'acte anual al cementiri de la ciutat, a les 9 h –quan els 5 aparells de l'aviació feixista van bombardejar Granollers provocant un mínim de 224 mort–, del 31 de maig es farà amb aforament restringit, un nombre màxim de persones en representació d’institucions i entitats, prèviament acreditades. Per compensar-ho i que tothom qui ho desitgi el pugui seguir, serà retransmès en directe per VOTV. Una vegada acabat l’acte, el cementiri romandrà obert de les 10 a les 12 per qui desitgi visitar el monument en memòria de les víctimes o fer una ofrena.

La majoria dels actes, virtuals

La majoria del programa d’activitats es podrà seguir des de casa. Com sempre, entitats i equipaments de la ciutat s’han sumat a la commemoració, amb un seguit de propostes relacionades amb la memòria històrica i la cultura de pau. Exposicions del Museu i l’Arxiu, recomanacions de lectura i audiovisuals de les Biblioteques de Granollers o de pel·lícules del Cinema Edison es troben entre les activitats del programa, que s’allargarà fins al 9 de juny, Dia Internacional dels Arxius.

Un itinerari virtual pel patrimoni memorial

El recorregut guiat pels espais afectats pel bombardeig i les portes obertes al refugi de l’ajuntament i de la plaça Maluquer i Salvador es faran a través d’una visita guiada pels espais virtuals. El divendres 29 i el dissabte 30 de maig (19 h), a la sala d’actes del Museu, la historiadora Cinta Cantarell guiarà el públic assistent en un recorregut per la història dels bombardejos i el patrimoni memorial.

L’entrada és gratuïta i l’aforament limitat. No cal reserva prèvia. Les persones que hi vulguin assistir, s’hauran d’adreçar al Museu a l’hora de l’acte i podran accedir a la sala fins completar la capacitat permesa.

Les persones que no puguin assistir a les sessions presencials del Museu, poden fer una passejada virtual pels refugis antiaeris de l’Ajuntament i la plaça Maluquer i Salvador a través dels tours virtuals per aquests espais, que trobaran a la pàgina web Visit Granollers. També hi ha disponible un itinerari audioguiat pels espais bombardejats de Granollers. Està disponible en català, castellà, francès i anglès i es pot descarregar al telèfon mòbil.

La memòria dels bombardejos a través del relat dels testimonis

En els darrers anys, s’ha treballat per recuperar la memòria oral i audiovisual de la guerra civil i dels bombardejos de Granollers, uns recursos que complementen la recerca històrica que de fa anys estan fent els historiadors. Més de quaranta persones ens han deixat el seu testimoni en forma d’entrevista audiovisual, que es poden consultar al portal web de l’Arxiu Municipal.

En el marc de la commemoració, es convida a escoltar alguns d’aquests relats en primera persona, que ens ajuden a endinsar-nos en la part més personal i quotidiana de la vida de la ciutat en uns moments tràgics.

Exposicions

A partir de dilluns es poden recuperar a través d’internet dues exposicions fotogràfiques que expliquen la ciutat en la dècada de 1930, que es van poder veure a la planta baixa de l’ajuntament l’any 2013 i el 2018.

La primera exposició virtual, que es podrà veure entre el 25 i el 31 de maig, és Bombardeig i guerra civil, una mostra de fotografies del fons de l’Arxiu amb imatges dels fets que van marcar la història de la ciutat entre 1936 i 1939.

De l’1 al 9 de juny, es podrà visitar l’exposició Granollers, 1931-1938, que fa una panoràmica de la ciutat des de la proclamació de la república fins el bombardeig de maig de 1938, a través de fotografies de l’Arxiu.

'Emocions al vent', una proposta d’activitat escolar i familiar

També s’ha treballat una proposta educativa i familiar, Emocions al vent, que convida els infants i a tota la ciutadania a construir estels i escriure-hi un missatge relacionat amb les emocions i sentiments que viuen aquests dies. Pengem els nostres estels de finestres, balcons, terrasses de la ciutat per expressar les nostres #emocionsalvent.Tour virtual als refugis antiaeris de Granollers. Una eina que permet entrar i fer una passejada virtual pels refugis antiaeris de l’Ajuntament i la plaça Maluquer i Salvador.

Edicions locals