Una programació 'de mirada local' substituirà la Festa Major de Blancs i Blaus

La comissió de festes decideix anul·lar la festa de les colles, però no renunciar a activar el sector cultural a Granollers

Cultura

La roda de premsa virtual en què s'ha donat a conèixer la decisió de suspendre la Festa Major de Blancs i Blaus
La roda de premsa virtual en què s'ha donat a conèixer la decisió de suspendre la Festa Major de Blancs i Blaus

La Comissió de la Festa Major de Blancs i Blaus –amb l'Ajuntament i les colles– ha decidit anul·lar la festa de 2020 arran de la Covid-19, si més no, tal i com s'ha entès en els darrers anys. La regidora de Cultura, Maria Villegas, ha explicat aquest vespre que el creixement de l'esdeveniment dels darrers i el volum de persones que aplega "podria posar-les en risc". Amb tot, ni el consistori ni les entitats festives volen renunciar a l'activitat cultural a la ciutat i per això, a partir de demà, començaran a treballar en una programació per a finals d'agost.

"Després de mesos d'incertesa ha calgut prendre una decisió abans d'acabar el maig i hem acordat crear una taula de treball conjunta entre Blancs i Blaus, Ajuntament i les entitats festives que ho vulguin per fer una proposta de programació", indicava Villegas.

La comissió ha cregut "necessari reconstruir l'espai de la cultura" i "crear una cosa nova sense dates específiques, tot i que sí que serà a finals d'agost", apunta la regidora.

El membre de la junta de Blancs, Xavi Raich, ha recordat que enguany la colla havia avançat més que mai el fil conductor en què volien centrar la festa, però ha assegurat que segueixen "les ganes d'aportar el màxim possible. Tenim la responsabilitat de crear un espai festiu segur per a tothom, i ho farem des de la cooperació entre entitats", assegura.

Per la seva banda, la cap de colla de Blaus, Jenni Moreno, ha explicat que la decisió es va ratificar en una assemblea extraordinària virtual amb "una participació històrica", que va entendre que "una festa com la coneixem és inviable amb les directrius sanitàries actuals. Però farem un programa provisional per aquesta ocasió. És una oportunitat de tenir un paper en aquests temps tants difícils", apunta.

De fet, l'alcalde, Josep Mayoral, ha recordat que la decisió s'ha pres conjuntament, "des de la prudència i la responsabilitat, però també amb ambició i orgull". "Aquest any no es vestirà ni samarreta blanca ni blava, sinó la de tots els colors de Granollers", perquè "toca construir una cosa diferent, que no serà la festa de Blancs i Blaus", conclou.

Així, la festa iniciada el 1983 patirà una aturada per crear de manera col·lectiva "una història específica per aquest any, adaptada a les circumstàncies i a partir dels nostres artistes, creadors i entitats".

La programació es treballarà durant aquest juny i, tot i que no s'ha avançat cap activitat ni model d'acte, sí que Villegas ha considerat que "cal fer una mirada local; una programació per a la ciutat i de la ciutat", com una manera també de reactivar la cultura a Granollers després de la crisi sanitària.

Pel que fa a possibles activitats que ja estiguessin contractades, Villegas ha recordat l'habitual secretisme que, fins al darrer moment, envolten els actes de festa major, i ha explicat que, en aquesta ocasió, ajuntament i colles ho posaran sobre la taula per veure què es pot fer i què no. "Hi ha alguna cosa, però al març vam parar màquines i vam deixar de fer crèixer la festa", diu. Tant Blancs com Blaus han assegurat que s'ha posat per davant la seguretat de la gent per fer "una festa diferent, sense competició i feta entre totes".

 

Edicions locals