El Consell dels Infants proposa un sistema de bicicletes compartides

Mayoral ha assegurat que es treballarà amb les escoles per crear aparcaments segurs per a bicis

Societat

El Consell dels Infants proposa un sistema de bicicletes compartides
El Consell dels Infants proposa un sistema de bicicletes compartides

El Consell dels Infants, integrat per una vintena de nens i nenes de 5è i 6è de 16 escoles de Granollers, ha explicat les conclusions del treball d'aquest curs en l'audiència amb l'alcalde, que en aquesta ocasió ha hagut de celebrar-se telemàticament. Pel que fa a l'encàrrec d'estudiar la mobilitat a la ciutat, els infants han conclòs que cal reduir l'ús del vehicles a motor, i han proposat fomentar els itineraris segurs a peu i en bicicleta, potenciar el transport públic i "promocionar bicicletes compartides com el bicing de Barcelona".

De fet, Granollers va implantar un sistema d'aquest tipus fa una dècada, però el va liquidar per la manca d'usuaris i el cost del servei. Les circumstàncies actuals i l'ús de la bicicleta, però, han canviat. De tota manera, a la sessió, el govern local no ha entrat a valorar aquesta petició dels infants.

La vintena de nens i nenes han conclòs també que cal donar a conèixer els beneficis del canvi en la qualitat de l'aire durant els dies de confinament, gràcies a la restricció de l'ús del cotxe. El Guerau explicava com els desplaçaments es van reduir un 67% les primeres setmanes de confinament, i el Pau que el 30% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle provenen dels cotxes i camions. "Per això, cal desplaçar-se a peu i en bicicleta, que, a més, permet fer exercici i és saludable", deien.

Després de l'exposició del Consell dels Infants, l'alcalde, Josep Mayoral, ha assegurat que la majoria de nens i nenes de Granollers van a l'escola a peu i que, per tant, "cal facilitar els desplaçaments i implantar mesures per fer-ho més fàcil". Per això, deia que s'està a punt de desplegar "un primer paquet de mesures per evitar obstacles, crear voreres i fer itineraris més segurs". A més, esperonava els infants a "animar els pares i mares a deixar el cotxe i reduir la contaminació", deia l'alcalde.

Mayoral també avançava que el govern s'ha marcat l'objectiu de treballar amb les escoles per crear aparcaments segurs per a bicicletes, una alternativa al cotxe que el Consell d'Infants proposa promocionar juntament amb els patinets. El curs vinent l'ens de participació seguirà treballant l'àmbit de la mobilitat i el medi ambient.

Des de la declaració, a mitjans de març, de l'estat d'alarma, el Consell no s'ha pogut reunir més de manera presencial, però sí que s'han fet tres trobades per videoconferència i els seus representants van protagonitzar fa unes setmanes un vídeo explicant com estaven vivint el confinament.  

A l'audiència també hi han participat tècnics municipals i responsables polítics dels grups de l'oposició, que han lloat la implicació dels infants en la millora de la ciutat. A banda del tema de la mobilitat i els camins escolars segurs, els membres del Consell també han treballat activitats de Nadal, com l'Arbre dels Desitjos, i l'acte de despertar els Reis.

Els membres del Consell dels Infants del curs 2019/2020 són Cristina Prieto de l’escola Mestres Montaña, Guerau Peguera del col·legi l’Estel, Denisse González del Granullarius, Abril Puigdomènech i Pau Pueyo del Cervetó, Saibo Ceesay de la Joan Solans, Nàdia Álvarez i Pau Ortiz de la Ferrer i Guàrdia, David Sánchez  i Joel Aranda de l’escola Lledoner, Salma Azarkan de l’escola Turó de Can Gili, Sergi Clapera del Col·legi Jardí, Maria Garcia de l’Escola Pia, Martina Borrás i Eric Viñas d'Educem, Paula Abril del Salvador Espriu, Adonis Ayala i Ainhoa Crespo de l’escola Ponent, Jofre Dalmases i Aitana Moreno de l'escola Pereanton, Gerard Domene de l’Anna Mogas, i Paula Nikolova i Breixo Fernández de l’escola municipal Salvador Llobet.

Edicions locals