El portal fotogràfic de l'AMGr incorpora films i fonts orals

Amb motiu del Dia Internacional dels Arxius, el servei presenta dimarts el nou espai de consulta i un concurs en línia

Cultura, Societat

Proclamació de la República a la mostra 'Granollers, 1931-1938' I Foto: AMGr
Proclamació de la República a la mostra 'Granollers, 1931-1938' I Foto: AMGr

Amb motiu de la celebració dimarts del Dia Internacional dels Arxius, l'Arxiu Municipal de Granollers (AMGr) ha preparat un programa virtual que difon el fons documental i fotogràfic relacionat amb el bombardeig que la ciutat va patir ara fa 82 anys, i dóna compte de la campanya Arxivem la Covid-19 i dels diferents projectes col·laboratius portats a terme durant el confinament. L'AMGr també se suma a la campanya Persones, vides i arxius engegada pels arxius de Catalunya per acostar-se als ciutadans, amb el testimoni d'una usuària que explicarà la seva vivència i el seu vincle amb aquest equipament.

Així, fins dimarts el web www.granollers.cat/arxiu presenta la panoràmica Granollers, 1931-1938, amb imatges que recullen des de la proclamació de la República fins al bombardeig de maig de 1938; i la secció del Document del Mes es dedica al relat de Josep Estapé, El bombardeig, en què l'autor narra les primeres vuit hores que van seguir el bombardeig del 31 de maig de 1938.

Durant aquesta setmana, el portal mostra vuit vídeos de presentació dels més 200 documents digitalitzats i disponibles en línia a l’arxiu digital del projecte: 31 de maig de 1938, relats d’un bombardeig, al canal de YouTube de l’Arxiu. I també es pot participar (fins al 14 de juny) al concurs en línia Els enigmes de l’Arxiu, on es plantegen un seguit de preguntes que es poden respondre fent recerca a través dels portals en línia de l’arxiu. El dia 15 de juny es farà un sorteig amb premi entre els guanyadors.

La programació continuarà la setmana que ve amb la presentació, dimarts, del nou portal de l’Arxiu d’Imatges de l’AMGr, que afegeix a les fotografies, la possibilitat de consultar films, exposicions i fonts orals dels fons de l’arxiu.

Així, s'hi trobaran totes les exposicions fetes fins ara a la planta baixa de l'Ajuntament; i es posaran a disposició pública les més de 40 sessions del cicle Les Tertúlies de l'Arxiu, iniciat el 2013; i una mostra dels films i entrevistes a testimonis dels fons de l'AMGr. El mateix dia, la historiadora Cinta Cantarell donarà el seu testimoni com a usuària de l'AMGr, com a participant a la campanya virtual dels arxius de Catalunya Persones, vides i arxius. Cantarell explicarà, a través d'un vídeo, la seva vivència personal com a usuària d'aquest equipament, així com algunes de les històries que s'amaguen darrere els documents que ha consultat.

L'endemà, dimecres, l'arxiu digital mostrarà el contingut incorporat darrerament, consistent en més 6.000 pàgines de nous documents d’arxiu: documents de la Universitat de la Vila (llibres de deliberacions del Consell de la Universitat de la vila, manuals d'actes del Comú i fogatges, i altres tributs (1438-1792); així com actes del ple del poble de Palou (1895-1927) i més de 16.000 pàgines noves de premsa i butlletins (del 1992-2008), que afegeixen una nova capçalera: El Pati, la revista dels Xics de Granollers.

La programació es tancarà amb la presentació, dijous vinent, de la feina feta pels voluntaris que, durant el confinament, han participat en els projectes col·laboratius. A finals de març, l'arxiu feia una crida per trobar persones que volguessin dedicar una part del temps lliure a difondre el coneixement del patrimoni de la ciutat, fent més fàcil i àgil la localització de la informació recollida als documents i fonts.

Una trentena de persones hi van respondre i han estat col·laborant en la transcripció de fonts orals, la lectura i mecanografiat d’actes del ple municipal o de la Unió Liberal, i la descripció de fotografies antigues. A més, també es donarà compte del resultat de la campanya nacional Arxivem la Covid-19, de recollida de documents relacionats amb la crisi del coronavirus.

Edicions locals