Què més es podrà fer dilluns en fase 2

El Ministeri de Sanitat ha acceptat la proposta de la Generalitat perquè el Vallès Oriental avanci en el desconfinament

Societat

El Ministeri de Sanitat ha donat llum verda a la proposta de la Generalitat perquè la regió sanitària de Barcelona i àrea metropolitana –en què hi ha inclòs el Vallès Oriental– pugui passar dilluns a la fase 2 de desconfinament. Aquest nou estat aboleix les franges horàries i permet la reobertura de piscines i interiors de bars, entre altres mesures.

Sense franges horàries

A partir de dilluns, doncs, desapareixen les franges horàries per a la població general i, per tant, es podrà fer esport i passejades durant tot el dia –com ja passava a Corró d'Amunt i Marata, i als municipis de menys de 5.000 habitants–. Amb tot, sí que es mantenen les franges prioritàries per a més grans de 70 anys, de 10 a 12 h i de 19 a 20 h. Malgrat que es permet més mobilitat, continua estant restringida a la regió sanitària.

Trobades socials

Si fins ara es permetien les trobades d'un màxim de 10 persones, a partir de dilluns podran ser de 15 persones, que podran passejar juntes o practicar un esport sense contacte i a l'aire lliure, com córrer o anar amb bicicleta. Amb tot, es manté l'ús obligatori de la mascareta si la distància interpersonal és inferior als 2 metres.

Tot i que segueix sent recomanable el teletreball, es permeten reunions i conferències amb un màxim de 50 persones sempre que es pugui mantenir la distància de seguretat. També es permeten les visites a centres de discapacitats, habitatges tutelats i residències geriàtriques.

Escoles i altres centres educatius

Ensenyament ha donat ordre perquè les escoles i instituts obrin el proper dilluns, amb una sèrie de mesures de ràtios i higièniques que no han estat exemptes de polèmica. En aquesta nova fase, el BOE detalla que cada govern pot decidir de restaurar les classes presencials, excepte a les universitats.

Pel que fa a les escoles bressol municipals, l'Ajuntament de Granollers encara no ha comunicat oficialment quina és la seva intenció respecte a la reobertura dilluns ja que hi ha poca demanda. Altres ajuntaments de la comarca han anunciat que no obriran el servei.

Equipaments culturals

Les biblioteques, que ja estan obertes per al servei de préstec, ara podran obrir als usuaris per llegir i fer servir els ordinadors, amb un aforament limitat al 30%. La relaxació de restriccions també afecta les acadèmies i les autoescoles, que poden tornar a obrir amb un terç de la capacitat. Els vehicles s’hauran de desinfectar entre alumne i alumne i caldrà mascareta.

Els cinemes i els teatres també poden reobrir a partir d'aquesta fase 2, amb un terç de l’aforament. Amb tot, la majoria de cinemes, inclòs l'Edison de Granollers, ja han avançat que obriran pels volts de Sant Joan.  Els altres equipaments culturals podran concentrar un màxim de cinquanta persones en espais tancats i un màxim de 400 en oberts. Així mateix, es poden obrir els serveis complementaris com ara bars o cafeteries. També poden obrir les sales d’exposicions, però sense actes d’inauguració.

Interior de bars, restaurants i centres comercials

Després de la reobertura de terrasses amb la fase 1, a partir de dilluns els bars i restaurants també podran reobrir els interiors, però limitant l’aforament al 40%, amb distàncies entre taules, i sense possibilitat de consumir a la barra. Respecte de les terrasses, l’aforament es manté limitat al 50% i no es permeten més de 10 persones per taula. D’una altra banda, tots els comerços i serveis poden reobrir sense limitacions de superfície, inclosos els centres comercials.

Piscines per al lleure

La fase 2 permet de tornar a obrir les piscines recreatives, amb una capacitat del 30% i amb cita prèvia. A les piscines, com ja les del CNG, també es permet la pràctica esportiva individual o d’un màxim de dues persones, sempre que no hi hagi contacte físic i es mantingui la distància de seguretat.

Tornen els casaments i les vetlles

En la fase dos es permeten els casaments amb un màxim de 50 persones en espais tancats i amb 100 en espais oberts.

A les vetlles, es preveu un màxim de 15 en espais tancats i 25 en espais oberts.

Zones comunes dels hotels

Els hotels podran tornar a obrir les zones comunes amb un terç de l'aforament. A més, pel que fa al turisme, es poden reprendre visites turístiques amb grups com a màxim de 20 persones.

Edicions locals