Bars i restaurants reclamen més espais per a les terrasses

Una plataforma denuncia que s'han denegat molts permisos i demana que l'Ajuntament flexibilitzi la normativa

Economia

Concentració de restauradors a la Porxada, aquest dimarts
Concentració de restauradors a la Porxada, aquest dimarts

Una quarantena de persones s’han trobat aquest dimarts a la Porxada per denunciar la situació d’ofec dels bars i restaurants a la ciutat i han signat un manifest per reclamar a l’Ajuntament la flexibilització de la normativa pel que fa a l’establiment de terrasses al carrer, especialment en aquests moments en què les mesures de seguretat sanitària exigeixen una distància mínima entre taules de dos metres.

Els impulsors de la trobada han constituït una plataforma per recordar la importància del sector de la restauració a la ciutat i per donar veu i força a tots els hostalers afectats per la crisi del coronavirus. “Moltes famílies viuen dels bars, restaurants, cafeteries, pastisseries i un llarg etcètera”, diu Rafa Garcia, impulsor del Moviment ciutadà per les terrasses i carpes a Granollers.

El manifest assegura que es tracta d’alçar la veu davant “l’excés i la lentitud de la burocràcia, la falta de previsió, d'imaginació, de flexibilitat i de ganes d’ajudar a qui no pot començar a treballar de nou”. Garcia lamenta que molts establiments no puguin ampliar terrasses “perquè hi ha una paperera a prop, una zona de càrrega o descàrrega o cotxes aparcats”. “No és més important una plaça d’aparcament de zona blava que una petita terrassa provisional que donarà l’oportunitat a un hostaler a reobrir el seu negoci”, diu.

Per tot plegat, els signants demanen a l’Ajuntament que faciliti l’obertura dels locals que no disposen d’espai per muntar una terrassa; que permeti l’ús de places i espais públics per proporcionar més zona de treball als bars i restaurants; i que, si cal, desplaci zones de càrrega i descarrega, aparcament o mobiliari urbà allà on no hi hagi una altra alternativa viable.

També reclamen l’exempció del pagament dels impostos de terrasses d’aquest any per ajudar a fer front a les pèrdues i un descompte de l’impost d’escombraries. “En aquests casos no és suficient amb complir l’expedient”, diu Garcia. “Cal més voluntat política per ajudar els negocis de la ciutat i, sobretot, no posar traves”, diu en relació amb els requisits per tramitar l’ampliació de terrasses.

El Gremi d'Hostaleria se'n desmarca

El Gremi d'Hostaleria del Vallès Oriental, per la seva banda, es desmarca d'aquesta acció. David Vázquez, president del gremi, assegura que els impulsors no s'han posat en contacte amb el gremi en cap moment i que no són representatius del sector. "El 80% de terrasses han obert sense problemes, i moltes de les que no ho han fet ha estat per decisió pròpia, perquè no els surt a compte", diu Vázquez.

També assegura que les queixes que hi ha hagut s'han tramitat amb l'Ajuntament i que la majoria s'han resolt favorablement. "Entenem que no tot s'hi val. Cal documentar-se i no vendre fum; les coses s'han de fer amb mesura i de manera ordenada", diu Vázquez.

Primàries també demana més flexibilitat

Primàries Granollers també ha demanat flexibilitzar requisits i agilitzar la tramitació de noves llicències de terrasses. El grup municipal ha comunicat a la comissió informativa de Territori i Sostenibilitat diverses propostes amb l'objectiu d'agilitzar la reactivació econòmica en el sector de l'hostaleria a Granollers, i ha presentat una pregunta escrita al govern municipal per conèixer les mesures que s'implementaran per facilitar la reactivació d’un dels sectors d'activitat estratègics de la ciutat.

Edicions locals