Les obres d'ampliació del parc de Bombers, aturades

Els bombers fa anys que denuncien falta d'espai i de manteniment de les instal·lacions, el material i els vehicles

Societat

El lateral de la coberta ha quedat descobert i una lona de plàstic evita l'entrada d'aigua i pols
El lateral de la coberta ha quedat descobert i una lona de plàstic evita l'entrada d'aigua i pols

Quan per fi semblava que el parc de Bombers enfilava la tan esperada reforma, després de més de 20 anys de reivindicacions, un nou entrebanc ha deixat els Bombers sense un equipament digne. Les obres d’ampliació del parc, que van començar al novembre, han quedat aturades des de principis de juny.

L’empresa Soler Constructora ha renunciat a l’obra, pressupostada en 1,02 milions d’euros i amb el termini d’execució de deu mesos. Segons Josep Giménez, representant sindical de la UGT al parc de Bombers, Soler Constructora ja va anunciar, abans de començar l’obra, que l’empresa es trobava en una “situació crítica”.“Va acceptar de fer-la perquè se li va adjudicar en un paquet amb altres obres, com una escola, que al final li ha interessat més”.

De fet, l’obra va quedar aturada arran de la crisi del coronavirus durant setmanes, i quan es va reprendre, al maig, només s’ha avançat poques setmanes més. “Han deixat l’obra a poc més del 20%, que és el mínim establert perquè l’empresa no sigui sancionada”, diu Giménez.

L'obra preveia la renovació de la façana i la rehabilitació de l'edifici actual: reconvertir l'aula en vestidor complementari i crear nous serveis higiènics; reordenar els lavabos masculins i incorporar un vestidor i servei femení; reformar la sala de control i ampliar-la; reformar els despatxos perquè tinguin il·luminació i ventilació natural; adequar la zona de sortida des del passadís central; ignifugar l'estructura metàl·lica; substituir el fals sostre, les portes i l'enllumenat, i remuntar la coberta per instal·lar-hi aïllament tèrmic.

A més, també es preveia la construcció d'un annex de 300 metres quadrats, de planta baixa més pis, per instal·lar-hi un gimnàs, una aula, lavabos, un magatzem i una zona de rentadora i assecadora, així com nous aparells de climatització, i un annex a la cotxera actual per obrir una nova porta per tal que els vehicles no hagin de compartir porta d'entrada i sortida, així com la reforma de la coberta.

Els Bombers lamenten que la millora del parc sumi un nou retard indefinit i denuncien, sobretot, que la cotxera hagi quedat oberta, a mig construir, i que hagi quedat sense resoldre la retirada d’unes plaques entre la façana i la teulada, cosa que provoca l’entrada de pols i filtracions d’aigua a l’espai de treball.

Actualment la Generalitat negocia amb l’empresa una solució provisional per a la teulada i que, en la mesura del possible, sigui també definitiva. No obstant això, tot fa preveure que l’obra trigarà com a mínim sis mesos a reprendre’s abans no es completin tots els tràmits administratius i s’adjudiquin els treballs a una altra empresa, que es podria fer a través d’una cessió d’obra sense haver d’iniciar un nou procés de licitació.

“El personal està encès i cansat”, diu Giménez. “Fa molt temps que lluitem per tenir un espai en condicions i no hi ha manera d’avançar; això afecta la moral dels bombers i també la qualitat del servei”, afegeix. Els treballadors denuncien que el parc de Granollers ha aguantat molts anys de manteniment precari, i no descarten mobilitzacions per reclamar una solució definitiva. “No és només la falta d’espai o les obres a mig fer, sinó que costa, fins i tot, que s’arregli el pany d’una porta, un fluorescent o la pintura de les parets”.

Giménez també recorda, per exemple, el mal estat de les plaques del fals sostre, que temps enrere va generar problemes de rates i puces. I també carrega contra la falta d’inversió i de mitjans per fer la feina en òptimes condicions, com la flota de vehicles: dos camions d’aigua, un d’aigua industrial, un camió amb autoescala –de més de 20 anys– i una furgoneta de salvament. “Sempre hi ha algun vehicle espatllat; és una flota molt antiga i caldria renovar-la tota”, diu Giménez.

El parc que més quilòmetres recorre

El parc de Bombers de Granollers és un dels parcs de Catalunya que té més territori i més municipis associats. Cada any registra més de 2.000 sortides i és, segons Giménez, el que més quilòmetres recorre cada any. A més, segons el representant sindical, també és un dels que té una mitjana d’edat més alta, entorn dels 55 anys. “Per sort aquest any han entrat set persones noves que han rejovenit el parc”, diu Giménez.

Actualment el parc compta amb uns 60 efectius entre els bombers professionals i els voluntaris que intervenen amb vehicles de suport. A diferència d’altres parcs, els Bombers de Granollers afrontaran la campanya d’estiu sense personal de reforç.

Edicions locals