El 2020 es perfila com l'any més plujós dels darrers 40 anys

Entre l'1 de gener i el 10 de juny s'han recollit 479 litres per metre quadrat, mentre que la mitjana és de 245

Societat

El 2020 es perfila com l'any més plujós dels darrers 40 anys
El 2020 es perfila com l'any més plujós dels darrers 40 anys

L’any 2020 està sent, de moment, el més plujós dels darrers 36 anys. Així ho indiquen els registres de Josep Lluís Albarracín, un veí de Corró d’Avall que recull les dades de pluviometria amb una estació meteorològica a casa seva des de 1984. El període que va de l’1 de gener al 10 de juny acumula, de mitjana, el 42,3% de les pluges de tot l’any, amb 245 litres per metre quadrat.

Aquest any, en canvi, han caigut en aquest període 479 litres, gairebé el doble, que és el valor més alt de tota la sèrie històrica. De fet, dels darrers 36 anys, només 10 han acumulat més de 300 litres per metre quadrat durant aquest període, i la majoria es concentren els darrers anys.

D’altra banda, si el nivell d'excepcionalitat dels primers mesos de 2020 es mantingués durant tot l'any, el desembre es tancaria amb 1.140 litres recollits, molt per sobre dels 975 que van registrar-se el 1996, l’any més plujós fins ara. Això, però, no deixa de ser una hipòtesi, i malgrat les dades recollides fins ara, diu Albarracín, “res no fa pensar que s’hagi de mantenir aquesta pluviometria excepcional durant tot l’any”.

En tot cas, segons un càlcul estimat a partir de les mitjanes de tota la sèrie històrica, sí que a final d’any es podrien acabar registrant més de 950 litres per metre quadrat. Dels darrers anys, el 2018 va ser a Granollers i les Franqueses el segon més plujós des de 1984 amb 901 litres, només per darrere dels registres de 1996.

L’any passat, en canvi, va ser més aviat sec pel que fa a precipitació: fins al 10 de juny només havien caigut 106 litres per metre quadrat –el registre més baix des de tota la sèrie històrica–, i a final d'any n'havien caigut 535, uns 50 litres menys que la mitjana anual de les darreres tres dècades.

Efectes del canvi climàtic

Segons el meteoròleg, tot plegat indica que “la pluviometria s’està dispersant” i que “és més irregular entre anys”, que “cada vegada plou més i de manera més desordenada”. A més, durant els últims anys també ha plogut més en la primera meitat de l’any. “Fa 20 anys plovia més o menys igual cada mes, amb algun repunt, però ara cau tota la pluja de cop després de molts mesos sense ni una gota”. “Tot plegat és una demostració del canvi climàtic que estem vivint”, conclou.

Edicions locals