'Arrels. El món que torna', el mercat de pagès en xarxa

El grup Som* impulsa un nou projecte per posar en valor la vida rural i fomentar la relació entre productors i consumidors

Economia

La granollerina Clara Ferrando elaborant formatges a Casa Mateu, a Surp
La granollerina Clara Ferrando elaborant formatges a Casa Mateu, a Surp

La cooperativa Som*, impulsora de projectes com les revistes Cuina i Descobrir i els diaris de proximitat Som, ha emprès un nou projecte vinculat al territori. Es tracta d’Arrels. El món que torna, un mercat de pagès pensat per connectar en xarxa els millors productors agrícoles i ramaders del país amb els consumidors.

L’objectiu és posar en contacte productors i consumidors de manera lliure i directa, sense els condicionants que imposen les grans corporacions alimentàries i els grans monopolis, que sovint perjudiquen tant els productors i els consumidors com l’entorn natural.

El projecte, dirigit per Josep Sucarrats, s’impulsa des del món cooperatiu, sense afany de lucre i amb la facilitat tecnològica que ofereix la revolució digital. Tindrà forma de portal d’internet, de revista trimestral i de ràdio digital, on hi haurà reportatges per inspirar-se, entrevistes en vídeo i documentals sorprenents de persones que explicaran les seves vivències i consells per viure millor.

Arrels serà, també, un punt de trobada dels qui estimen els orígens i respecten l’entorn, dels qui volen viure al ritme de la natura i aprendre de la saviesa tradicional. "Una finestra oberta per reivindicar l’estil de vida rural i per gaudir del món que torna: la pagesia, la terra, les mans i la vida". A més, al Mercat Arrels hi podrà vendre qualsevol productor del territori que compleixi els estàndards de qualitat que marcarà l’equip del projecte.

Perquè Arrels. El món que torna sigui una realitat, cal consolidar una comunitat de com a mínim 5.000 persones que apostin per aquest nou model de consum i que vulguin donar suport als productors locals. Els 5.000 primers fundadors faran possible que el projecte no depengui d’inversors externs i, per tant, pugui desenvolupar-se sense afany de lucre i al servei de la comunitat de productors i consumidors.

Formatgeria Casa Mateu

Un dels productors agroalimentaris de proximitat que s’ha adherit al projecte és el de la granollerina Clara Ferrando: la Formatgeria Casa Mateu. Ferrando, que va estudiar enginyeria agrícola i va ser fundadora de la formatgeria artesanal La Cleda de Canovelles, va establir-se a Surp, a l’Alt Pirineu, ara fa 15 anys, i poc després va arrencar la seva pròpia formatgeria amb l’objectiu d’elaborar productes de qualitat des del respecte al medi ambient. "Per això treballem amb bona matèria primera i amb energies renovables en el procés de transformació", diu.

Casa Mateu està situada a la Vall d'Àssua, al Pallars Sobirà. És un petit negoci familiar i d'àmbit comarcal que transforma llet d'ovella de dos ramats extensius de Vilamur i del pla de Corroncui en iogurts naturals, formatge madurat i tendre d’ovella de pasta premsada i, sobretot, formatge de pasta tova madurat amb fongs.

Posteriorment, ven els seus productes a través de diferents canals. “Participem en quatre fires de formatges a l’any, però sobretot fem venda directa repartint nosaltres mateixos a les botigues, restaurants i particulars”, diu Ferrando. Per a les comarques de Barcelona i Girona el distribuïdor és Francesc Portet, d’El Rebost d’en Portet i del Mercat de Sant Carles, mentre que per a les comarques de Tarragona tenen un altre distribuïdor. A més, explica Ferrando, “també distribuïm per internet a través de tres agrobotigues en línia: la Botiga del Pallars, la Païssa de Cardedeu i l’Associació de Productors de l’Alt Pirineu”.

En aquest sentit, Ferrando valora les iniciatives que, com Arrels, posen en valor els productes del camp, promouen l’activitat econòmica al territori i difonen el patrimoni natural i gastronòmic del país. Ferrando conclou que és fonamental consumir productes agroalimentaris de proximitat “no només per ajudar l’economia local, sinó també per reduir l’impacte del canvi climàtic i per respecte al medi ambient”.

Edicions locals