Granollers obre un SIE, un servei multidisciplinari i continuat per a dones i infants que han patit maltractaments

El conseller d'Afers Socials, Chakir El Homrani, ha inaugurat el centre que des de febrer ja ha atès 107 dones del Vallès Oriental

Societat

Mayoral i El Homrani han visitat el SIE de la plaça de la Corona
Mayoral i El Homrani han visitat el SIE de la plaça de la Corona | M.E.

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, el granollerí Chakir El Homrani, ha inaugurat aquesta tarda el Servei d’Intervenció Especialitzada (SIE) del Vallès Oriental, un nou recurs per atendre persones que han patit violència masclista, que des del febrer ja ha atès 107 dones i 13 infants i adolescents del Vallès Oriental. "Aquests són els serveis centrals per a la recuperació i reparació de les dones que han patit la violència", explicava el conseller.

Segons El Homrani, el SIE s'adapta "a les necessitats i els ritmes de les dones i els fills que han patit maltractaments, amb una lògica multidisciplinària i treball col·lectiu", destacava. En aquest sentit, la Generalitat ha iniciat l'expansió d'aquests serveis arreu del país. El 2019 es tancava amb 8 SIE i aquest 2020 s'ampliaran fins a 20, incloent-hi el servei emplaçat a la plaça de la Corona, 6, de Granollers.

El SIE de Granollers, gestionat per l'entitat social Intress sota la direcció de la Conselleria i dirigit per Esther Porcel, tracta les persones que han patit la violència en les relacions de parella, en l’àmbit familiar, agressions sexuals, assetjament laboral, tràfic i explotació sexual, violència vers la diversitat sexual i de gènere, i pràctiques tradicionals i perjudicials per a la salut i la sexualitat de les nenes i les dones.

Per tractar aquestes dones i els seus fills i filles el SIE compta amb professionals per a l'atenció psicològica individual per a la dona, intervenció familiar, atenció psicològica individual infantil i juvenil, intervencions grupals, assessorament jurídic, informació i orientació sociolaboral i de recursos de la comarca, i informació sobre la Xarxa d’Atenció Integral en Violències Masclistes.

El SIE rep dones derivades de serveis socials, sanitaris, cossos policials i serveis educatius i és "una atenció continuada, sense limitacions, que treballa tot el que calgui per a la reparació ja no de la víctima, sinó de la supervivent", apuntava El Homrani, qui reconeixia la importància del paper que fa l'Ajuntament en la primera atenció a les víctimes de maltractaments.

De fet, l'alcalde, Josep Mayoral, destacava la tasca del SIAD (Servei d'Informació i Atenció a la Dona), que l'any passat va atendre 108 granollerines i que "sovint ha superat l'atenció primària perquè el SIE més proper era a Sant Feliu de Llobregat". "Estem contents de tenir aquest servei comarcal", afegia Mayoral.

Repercussions negatives del confinament

Tant el conseller com l'alcalde de Granollers asseguraven que el servei és encara més necessari després del confinament que "ha tingut repercussions negatives i encara en tindrà més. De fet, en aquests mesos que s'ha fet atenció telemàtica els casos han crescut un 266% respecte a l'any passat", alertava el conseller.

"Són temps complicats, en què aquesta situació s'ha agreujat", insistia Mayoral, qui assegurava que "tots els recursos són pocs". Amb tot, posava en valor el nou servei i "la suma com a l'única manera de lluitar contra la violència de gènere", de manera que recordava les aportacions de l'Estat a través del Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere, "el lideratge de la Conselleria d'El Homrani per avançar contra la desigualtat, així com la tasca del Consell Comarcal –també hi era present el president de l'ens i alcalde de les Franqueses, Francesc Colomé– i l'Ajuntament".

 

Edicions locals