Es presenta el Pla de reactivació econòmica del Vallès Oriental

El pla, impulsat per la Taula Vallès Oriental Avança (TVOA) amb el suport de gremis professionals i grups polítics, consta de 76 actuacions

Economia

Institucions, patronals i sindicats en la presentació del pla
Institucions, patronals i sindicats en la presentació del pla

Impulsar circuits curts de comercialització, reduir els terminis de pagament de factures a proveïdors, acompanyar les empreses i els treballadors en els processos de digitalització, crear un servei d’assistència tècnica als municipis i definir una línia d’ajut per a les empreses de la comarca que no han pogut accedir als crèdits de l’ICO són algunes de les iniciatives que impulsarà el Consell Comarcal, a través de la Taula Vallès Oriental Avança (TVOA), per estimular l’economia de la comarca a curt termini.

Les mesures formen part del Pla de reactivació econòmica del Vallès Oriental, que consta de 12 línies bàsiques i 76 actuacions concretes per fer front a l’impacte econòmic resultant de l’emergència sanitària i que ha estat elaborat pel grup de reactivació econòmica de la TVOA.

Entre d’altres, el pla també preveu reforçar el posicionament del Vallès Oriental com a destinació turística, millorar la situació dels sectors que es dediquen a la cura de les persones, reforçar la perspectiva de gènere en l'àmbit laboral i desenvolupar accions concretes per reindustrialitzar la comarca.

Per finançar les accions del pla, que no té un pressupost definit, el Consell Comarcal comptarà amb les aportacions de la Generalitat i de la Diputació a través dels seus plans de xoc, així com amb recursos propis i altres subvencions per a activitats que ja es duen a terme.

Un pla “ambiciós”

Francesc Colomé, president del Consell Comarcal, assegurava aquest divendres en la presentació del pla que “ara és moment d’estar més a prop que mai de la ciutadania, els comerços, les empreses, els emprenedors i els treballadors”, i valorava en aquest sentit el paper de la Taula Vallès Oriental Avança, formada per agents socials i econòmics com administracions, patronals i sindicats.

“A la comarca tenim un instrument molt potent, la TVOA, que ha treballat unida, i quan hi ha unió les coses funcionen”, deia Colomé. També el conseller de Promoció econòmica i Estudis, Jordi Manils, valorava la capacitat de concertació del Vallès Oriental, fet que permet “donar respostes i solucions als milers de famílies de la comarca que ho passen malament”.

Colomé, per la seva banda, també expressava que el pla de reactivació econòmica i social és “ambiciós”, i que per això “caldrà buscar els recursos d’on sigui”. En aquest sentit, el president del Consell Comarcal aprofitava per demanar més finançament per als consells comarcals perquè “puguem aplicar polítiques pròpies sense haver d’anar a demanar sempre diners a altres administracions”.

El delegat de Pimec al Vallès Oriental, Joan Carles Basi, indicava que el pla posa el focus en el curt termini per “ajudar les empreses a tenir liquiditat per garantir-ne la supervivència”. Basi calcula que si no s’actua immediatament, una de cada cinc empreses i un de cada quatre comerços podria no superar d’aquí a uns mesos la situació de crisi actual.

En aquest sentit, destacava especialment tres propostes: l’acord amb entitats bancàries per donar alternatives de finançament a autònoms i pimes que han quedat fora dels crèdits de l’ICO; la creació d’un market place comarcal –una plataforma virtual amb tot el teixit productiu del Vallès Oriental per crear sinergies i fomentar el negoci; i el paper del món local amb l’establiment de moratòries i reduccions en impostos i taxes i que posa al dia els pagaments a proveïdors.

Finalment, el secretari de la UGT del Vallès Oriental, Vicenç Albiol, també destacava que el gruix del pla preveu accions a curt termini que donen cobertura social, reforcen l’ocupació i reactiven sectors com el comerç. “No n’hi ha prou amb la capitalització de les empreses, cal que la gent tingui diners i estimular el consum”, deia.

El grup de treball de reactivació econòmica està format pels membres de la comissió executiva de la TVOA –el Consell Comarcal, UGT, CCOO, UEI, Pimec, els ajuntaments de Granollers, Mollet del Vallès, les Franqueses, Sant Celoni i Parets i el SOC–, els portaveus de tots els grups polítics del Consell Comarcal, l’Associació Hotels Vallès Oriental i el Gremi d'Hostaleria del Vallès Oriental.

 

Edicions locals