Un llibre recull totes les partitures de les cançons de la festa major de Blancs i Blaus

El grup de grallers Els rajolers i el col·lectiu L'Olla dels Pobres han escrit els textos i recopilat el material per al llibre '... I que soni La guimbada!'

Cultura

La presentació d''...I que soni La guimbada!', divendres a Roca Umbert
La presentació d''...I que soni La guimbada!', divendres a Roca Umbert

En els 36 anys de la Festa Major de Blancs i Blaus són moltes les músiques i tonades que s’han anat consolidant i que ara formen part de la banda sonora de la festa. Per compilar tot aquest patrimoni, el grup de grallers Els rajolers i l’entitat L’Olla dels Pobres han recopilat en un llibre les partitures de les músiques pròpies de la festa major arranjades per ser tocades per tres gralles i percussió.

A més de les partitures, el llibre compta amb un pròleg d’Alfons Sanyé, expert en la festa major de Granollers, així com amb textos explicatius escrits pel col·lectiu L’Olla dels Pobres sobre tots els balls, bestiari i elements festius característics. A més, també inclou un seguir de codis QR que amplien la informació de cada música amb l’àudio i la partitura per a cercavila entre d’altres.

El llibre porta per títol ...I que soni la guimbada!, i estava previst presentar-lo al març a La Casa de la Festa Major de Granollers juntament amb un espectacle de poc més d’una hora que recull tant les melodies de la festa com les explicacions dels elements més populars i tradicionals de la festa granollerina.

Finalment, divendres, després del parèntesi forçat de la Covid-19, un concert reduït als exteriors de Roca Umbert va servir per presentar un material que “ajuda a explicar qui som i cap on anem”, deia l’alcalde, Josep Mayoral, qui recordava que Granollers té actualment “un patrimoni musical i de cultura popular i tradicional que fa 40 anys no existia”. En aquest sentit, agraïa la tasca d’aquells qui “vetllen permanentment perquè aquesta història tingui vida”.

En la sessió, el grup de grallers Els Rajolers –Arnau Torrillas, Guim Puigventós, Marc Estrecha, Ariadna Ruiz, Gerard Nogueira i Gemma Rovira– va interpretar algunes de les cançons i tonades més conegudes de la festa major, com El despertar de la Cuca, El ball de la Guspira i la tonada del Correaigua, dels Blancs; o El ball de bastons de Granollers, El ball de botes del Sant Blau o El Gabito Valiente, dels Blaus. També van interpretar altres melodies vinculades als elements festius de la ciutat, com El ball del Colom, El ball final del Drac, El ball del Drac Petit, El ball de Giravoltes i, evidentment, La guimbada.

El llibre està editat per Goliath Edicions, un segell que “basteix ponts entre l’actualitat i els que ens han precedit”, deia Aitor Garrido, responsable de la petita editorial de Mataró que ha publicat el llibre, que ja es pot trobar a les llibreries de la ciutat.

Edicions locals