Albert Forns guanya el Premi Sant Joan

La novel·la 'Abans de les cinc som a casa' reconstrueix la vida d'una barceloní dels anys 70 a partir dels seus diaris trobats al mercat de Sant Antoni

Cultura

El periodista i escriptor granollerí Albert Forns
El periodista i escriptor granollerí Albert Forns

El periodista i escriptor Albert Forns (Granollers, 1982) és el guanyador del Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana amb l’obra Abans de les cinc som a casa, que reconstrueix la vida d’un barceloní dels anys 70 a partir de la troballa dels seus diaris al mercat de Sant Antoni.

L’autor ha explicat que la novel·la és un homenatge al dietarisme i al protagonista de la història, aquell barceloní que als 70 va escriure aquells diaris trobats. El Grup 62 publicarà l’obra el 26 d’agost i el lliurament del premi serà al setembre en el marc de La Setmana del Llibre en Català. Convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes, amb el suport de BBVA, el guardó està dotat amb 35.000 euros lliures d’impostos, a banda dels drets d’autor.

Forns passejant un diumenge pel mercat de Sant Antoni de Barcelona es va trobar en una parada 13 llibretes, la primera de les quals hi posava Diari 1969-1970; la segona, Diari 1971-1972… El periodista ha confessat que ha escrit diaris tota la vida i que el va sorprendre trobar-se aquests dietaris “venuts de qualsevol manera” al mercat de Sant Antoni. Aquest és el punt de partida de la novel·la amb el regateig per comprar-les i després per conèixer la vida del dietarista i com és que s’arriben “a malvendre al mercat de Sant Antoni”.

El lector acompanyarà l’autor de la novel·la, llibreta per llibreta, per conèixer “el misteriós escrivent” del dietari. Com ha explicat Forns a Sabadell, hi ha una part de ficció, en la qual la seva feina ha estat intentar construir la vida del personatge a partir de deduccions dels seus textos.

Albert Forns Canal és periodista i escriptor. Va guanyar el Premi Documenta 2012 amb Albert Serra (la novel·la, no el cineasta) i el premi Llibres Anagrama el 2016 amb Jambalaia. Abans de les cinc som a casa és la seva tercera novel·la.

Edicions locals