L'Arxiu incorpora el fons Albert Canet, amb fotografies dels anys 20

Moltes de les imatges testimonien retrats en moments festius, aplecs i esdeveniments esportius

Societat

L'Arxiu incorpora el fons Albert Canet, amb fotografies dels anys 20
L'Arxiu incorpora el fons Albert Canet, amb fotografies dels anys 20

Dimecres, la Sala de Comissió de Govern de l'Ajuntament va acollir la signatura del contracte de donació a l'Arxiu Municipal del Fons Albert Canet Botey, integrat per 31 plaques de vidre i 237 fotografies en paper fetes a Granollers, sobretot, entre 1920 i 1930. Una donació feta per la família, representada pel nét, Albert Canet Calderó, té un alt valor històric, patrimonial i cultural, i hi dominen les imatges de retrats de grups en moments festius –festa major, sants de barri, ball de donzelles, envelats– i en espais exteriors com aplecs o esdeveniments esportius.

Albert Canet Botey, lampista de professió gran aficionat a la fotografia, va fer fotos per encàrrec de La Gralla, setmanari que es va publicar entre 1921 i 1937, algunes de les quals són a l'Arxiu Municipal, incloses en altres fons personals procedents d'altres donacions. El conjunt cedit constituirà un nou fons personal, amb nom propi, tal com s'ha fet amb altres fotògrafs que van documentar la ciutat abans de la Guerra Civil.   

Amb l'acceptació d'aquesta donació, l'Ajuntament adquireix l'obligació de conservar i custodiar les imatges, classificar-les i descriure-les, per posar-les a disposició pública.  

Les fotografies ara donades van ser descobertes al taller familiar, on van estar guardades més de 70 anys en una caixa d'eines de llautó. Tal com ha explicat Albert Canet, al seu avi no li agradava fotografiar edificis sinó "persones, la vida i la festa", però també li va tocar fotografiar les víctimes del bombardeig que la ciutat va patir durant la Guerra Civil.

Aquestes imatges van ser confiscades pel falangisme l'any 1939, ha explicat, "per esborrar-ne les proves: ha estat complicat recuperar-les i recuperar amb elles la memòria històrica" per a la ciutat. En aquest sentit ha estat molt valuós el grup de Facebook creat amb l'objectiu de trobar aquestes fotografies, algunes de les quals van sortir publicades en la premsa estrangera. "Agraïm a l'Ajuntament i a l'Arxiu que es faci càrrec i que divulgui tot aquest material".   

L'alcalde, Josep Mayoral, ha valorat el creixement del patrimoni que implica aquesta donació que retrata "moments de festa i també de dolor", i ha destacat que es recupera també un personatge, Albert Canet Botey, que amb les seves fotografies dibuixa el "mapa vital" d'una època. Ha fet també un agraïment al seu nét per "la seva persistència",  que ha permès reunir un material que "ens explica i ens fa créixer com a col·lectiu".  

Canet Botey era un gran aficionat "a tot allò innovador, a la tecnologia" i va ser company de fotògrafs de la ciutat com Joan Guàrdia i Joan Font. Acabada la Guerra Civil va ser empresonat. La confiscació de les fotografies del bombardeig li va suposar "un gran desengany" i a partir d'aquell moment va reduir molt la seva activitat com a fotògraf.

Edicions locals