Can Barbany aposta pel residu zero en el seu 125è aniversari

La històrica botiga de moda celebra aquest juliol 125 anys de vendes a la ciutat, però posposa la celebració fins l'any que ve

Economia

Una imatge de Can Barbany del 1962, en la inauguració de la fàbrica de gèneres de punt
Una imatge de Can Barbany del 1962, en la inauguració de la fàbrica de gèneres de punt

Coincidint amb el 125è aniversari de Can Barbany, un dels establiments comercials amb més història de la ciutat, la botiga ha inaugurat aquest mes de juny un espai de productes sense plàstic i de residu zero. Barbany esdevé així una botiga “conscient” i aposta d’aquesta manera per la “responsabilitat mediambiental” i per “un món més net i saludable”, oferint als clients productes sense plàstic, duradors i reciclables, com bosses de roba o sabó a granel entre d’altres.

Són productes de disseny, de proximitat i artesania el màxim de sostenibles possible, tot plegat combinat amb la tradicional venda de moda per a home, dones i nens. A més, en la mateixa línia, també impulsa altres iniciatives sensibles amb la cura del medi ambient: el 80% dels kilowatts consumits a la botiga es compensen amb tres seguidors solars instal·lats al parc fotovoltaic de Navés; han plantat 3.000 arbres a la Sierra del Segura (Albacete) per compensar l’emissió de CO2 resultant dels seus desplaçaments; i el 90% dels industrials, professionals i empreses de serveis amb què treballen són de la comarca, per afavorir així l’economia local.

“La idea és transformar el concepte de botiga”, diu Gemma Barbany, cinquena generació de la família juntament amb el seu germà Bernat. “Volem que no només sigui un punt de venda, sinó un espai d’intercanvi d’idees i emocions entre les persones”. En aquest sentit l’objectiu és col·laborar cada cop més amb entitats locals, i potenciar l’Espai Tranquil com a punt de trobada, formació i activitats.

Una botiga amb història

El juliol de 1895, Joan Barbany i Masó va obrir la primera botiga de roba amb el nom de Joan Barbany, que figura com a botiga de camisolines, a la plaça de la Porxada. Anys més tard traslladen el negoci en un altre local de la mateixa plaça, i no és fins al 1926 que Barbany ocupa el local actual del carrer Anselm Clavé. En la llavors nova botiga es venen articles de joieria, rellotgeria, merceria, novetats i objectes de regal, i fins i tot hi ha un petit apartat de perruqueria.

El 1935 s’instal·la el primer teler al soterrani per a la fabricació de gèneres de punt, i 15 anys després s’inaugura al mateix establiment un espai més gran i ben condicionat per a la venda de peces de vestir, tant per a dona com per a home, i en especial de gènere de punt. El 1962 es construeix la fàbrica de gèneres de punt Barbany, i poc després s’amplia de forma important l’espai dedicat a la botiga, així com els productes de venda.

El 1975 obre la botiga Mackey, centrada en moda jove, i el 1990 obre Dracs, al carrer Santa Esperança, en un edifici inspirat en l’arquitectura industrial de principi de segle. El 2008, ja al segle XXI, obre al fons de la botiga l'Espai Tranquil, un punt de trobada i d’exposició en què setmanalment es fan xerrades i activitats, i el 2012 obre un espai dedicat a la promoció i venda de productes del tèxtil fabricat a Catalunya.

Finalment, el 2015, per celebrar els 120 anys de la primera botiga Barbany, la façana de l’establiment estrena un projecte artístic de Vicenç Viaplana.

Edicions locals