Les agències de viatges donen per perduda la temporada d'estiu

El sector espera recuperar-se a partir de la tardor, però sobretot durant l'any que ve

Economia

Les agències i tour operadors ja planifiquen la temporada del 2021
Les agències i tour operadors ja planifiquen la temporada del 2021

El sector turístic, i especialment les agències de viatges, és un dels que més patirà aquest estiu la crisi del coronavirus. Les restriccions en la mobilitat i la prudència de molts clients a l’hora de planificar les vacances fa que les previsions de viatges hagin frenat en sec.

A Granollers, una de les agències amb més trajectòria, Villà Viatges, va obrir les portes fa uns dies “més de manera testimonial que no pas comercial”, admet la directora, Pilar Gaspar, “perquè la temporada ja està perduda”. L’establiment està obert a jornada completa, però amb menys personal del que és habitual perquè el volum de feina ha baixat moltíssim. De fet, els viatges de vacances a destinacions llunyanes pràcticament han desaparegut.“Els primers dies vam haver de gestionar moltes cancel·lacions i ajornaments, i ara tenim una lluita oberta amb navilieres i companyies aèries per mirar de recuperar els diners dels viatges contractats”, explica Gaspar.

Josep Rojas, de l’agència Rojas i Associats, també explica que la feina actual de les agències de viatges és “mirar de minimitzar les despeses als clients, sobretot en els casos dels creuers, ja que aquests no tornen els diners de les reserves fetes”. En el cas de Rojas & Associats, l’agència està especialitzada justament en l’assessorament i acompanyament de viatges de llarga distància. “Vam ajornar fins al novembre viatges que inicialment havíem de fer al març als Estats Units i Egipte, i ara els hem ajornat de nou fins al 2021”, diu Rojas.

En la mateixa línia, Gaspar explica que la majoria de viatges d’incentius i convencions empresarials ja s’han posposat fins al 2021. “En part treballem de cara a la tardor i les vacances de Nadal, però sobretot amb previsió a l’any que ve”, assegura.

Malgrat que aquesta temporada ja es dóna pràcticament per perduda, les agències de viatges estan pendents contínuament de les novetats del sector, com la disponibilitat d’allotjaments, la reprogramació dels vols, els nous destins que s’obren i les assegurances i condicions que imposa cada país als turistes i viatgers. “Al Canadà, per exemple, cal fer una quarantena de 14 dies quan s’hi arriba”, indica Gaspar, tot i que aquestes normes es van actualitzant constantment.

Aquest escenari incert i de canvi genera confusió i fa que els clients no planegin viatges per als pròxims mesos. “La por s’instal·la en un dia i costa molt de fer-la marxar”, diu Rojas, qui no preveu una recuperació de la confiança i del sector fins ben entrat el 2021.

Més a curt termini, per aquest estiu, sí que es contracten estades en destinacions més pròximes, sobretot a les Canàries, les Balears, les illes gregues i mediterrànies i la costa del nord d’Espanya. Tot i això, les agències de viatges coincideixen a valorar que aquest any “els ingressos seran zero” i apunten que el govern hauria d’aprovar ajuts específics per al sector.

Un aniversari pendent

D’altra banda, aquesta crisi ha coincidit amb el 25è aniversari de Villà Viatges, que havia previst una festa de celebració a principis d’abril i que es va veure obligada a ajornar. “Encara no sabem quin dia, però la festa la farem segur”, diu Gaspar. “El món continua i nosaltres també”, conclou.

Edicions locals