Doble primer premi de l'Institut Carles Vallbona al concurs internacional Ciencia en Acción

El Marta Estrada també hi ha rebut una menció especial pel seu treball de construccions de Lego sobre el metabolisme

Societat

Alumnes d'un dels grups de treball de l'institut Carles Vallbona
Alumnes d'un dels grups de treball de l'institut Carles Vallbona | INS Carles Vallbona

L'Institut Carles Vallbona de Granollers ha rebut dos primers premis per treballs presentats al certamen internacional Ciencia en Acción, que se celebrarà en versió virtual o presencial a l'octubre a Múrcia. El centre també ha rebut cinc mencions especials, així com l'Institut Marta Estrada ha estat distingit amb una menció d'Honor.

Ciencia en Acción és un concurs que vol potenciar la divulgació científica de manera atractiva, i s'adreça a estudiants, professors i investigadors de qualsevol disciplina. L'any passat equips del Vallbona ja hi van rebre una menció d'honor. Enguany, l'aposta del centre per la investigació –amb la creació d'una extraescolar de metodologia de recerca– ha donat els seus fruits.

Els primers premis han estat pels projectes Creences i memòria i Meteorits en acció: anàlisi dels cràters lunars més importants i obtenció de l'índex D/P. La primera proposta, premiada a la modalitat Biomedicina i Salut és un treball de l'alumne Marc Gordi, amb el professor Ivan Nadal, que també ha estat el tutor dels altres treballs presentats. El jurat ha considerat Creences i memòria –un estudi i anàlisi de diferents paràmetres relacionats amb el cervell de pacients amb Alzheimer– un "treball excel·lent, molt interessant, amb qualitat científica, ben presentat i explicat".

També ha rebut un primer premi, en la modalitat Adopta una estrella: investiga en astronomia, el treball sobre meteorits dels alumnes del Vallbona Guiomar Jiménez, Alba Busquets i Daniel Martin, fet conjuntament amb Naiara Duran i Pau Garcia de l'Institut La Roca. El jurat li concedeix el primer premi ex aequo per "l'excel·lent treball realitzat per alumnes de dos instituts, ben coordinat i estructurat, i que ha fet una rigorosa i correcta recopilació de dades lunars i posterior anàlisi de les dades i interpretació dels resultats".

Les mencions d'honor de treballs del Vallbona han estat per l'experiment Podem determinar la massa d'una substància per mitjà d'una balança que funcioni amb aigua? de Víctor Cerdán, Aitor Castro i Gabriel Samper –ja reconeguts amb el Premi CSIC a la darrera Exporecerca Jove–; el projecte de biologia Ornitologia al balcó de Laia Vergés; el treball multidisciplinari Matemàtiques i evolució humana: anàlisi craneomètric, maxil·lar i dental amb l'ús de GeoGebra de Nerea Duran; el treball Antibiòtics naturals versus artificials: com actuen davant els microorganismes, de Carla Castells, Magali Sedano i Martina Rosique, i la proposta de robòtica Un exemple de robòtica educativa amb Sphero. Creació i aplicació d'activitats STEAM de Julia Fajardo, Claudia Colomina, Sara Jurado i Mario Martín, de Granollers i l'institut Thalassa de Montgat.

També l'Institut Marta Estrada s'endú un reconeixement de Ciencia en Acción, amb una menció d'honor per al treball Life Bricks: construint coneixement sobre metabolisme amb peces de Lego, de Jordi Domènech. En la modalitat de Laboratori de Biologia, el jurat li valora que segueix "el dogma d'aprendre jugant, per mitjà de models amb peces de Lego per introduir l'alumne al metabolisme de biomolècules a les cèl·lules i l'organisme. "És destacable la seva possible aplicació a l'ensenyament de la química orgànica", apunta el jurat.

Edicions locals