Memorial per als morts de la pandèmia

Granollers planta un arbre commemoratiu al parc Torras Villà com a símbol de memòria i vida

Cultura, Societat

El cor Veus va obrir i tancar l'acte, presidit per l'arbre commemoratiu que es plantarà en record de les víctimes al parc Torras Villà
El cor Veus va obrir i tancar l'acte, presidit per l'arbre commemoratiu que es plantarà en record de les víctimes al parc Torras Villà | Xavier Solanas

"L'arbre és l'ésser viu més gran i impressionant, i que viu més anys", diu el geògraf i ambientalista Martí Boada. Aquestes paraules servien a l'actriu Maria Manau per presentar el fil conductor de l'acte de comiat col·lectiu en memòria de les persones que han mort durant la pandèmia de la Covid-19 que dimecres acollia el parc Torras Villà.

L'Ajuntament de Granollers va promoure aquest memorial, acordat per la junta de portaveus, amb protagonisme per a la paraula, la música i la dansa, sota la direcció escènica de Manau, amb textos seleccionats pel poeta i periodista Esteve Plantada i músiques triades per Enric Riera, músic de l'Orquestra de Cambra de Granollers (OCGr).

Diferents intèrprets d'edats i procedències diverses lligats a la ciutat van pujar a l'escenari: Veus –Cor Infantil Amics de la Unió–, el Quartet de Corda de l’OCGr; Nora Baylach, que va interpretar una coreografia acompanyada al caixó flamenc i el saxo baríton de Joan Vidal i Ferran Basalduch; el guitarra Jordi Pegenaute i la cantant Paula Barranco, que van interpretar Forever young, i les rapsodes Aisa Diao, Lola Sanchez, Estel Ibars, que van recitar versos d'Esteve Plantada, Pau Gener Galin, Carme Ballús, Pruden Panadès, Albert Forns, Santi Montagud, Walt Whitman i Philippe Dubois. L'OCGr va interpretar obres de Ruera, Toldrà i Vivaldi, per tal d'acompanyar els escrits que parlaven de vida, de mort i d'estima.

Precisament Manau recordava: "Som aquí perquè volem fer memòria, i dir-nos que ens estimem, donar-nos escalf i ser-hi".

Així, l'escenari del parc era presidit per una perera silvestre que es plantarà a tocar del monument a la sardana com a record de les persones que han mort, ja sigui a causa de la pandèmia o en altres circumstàncies, i que no han pogut ser acomiadades a causa de les restriccions motivades per la Covid-19. "Ets l'avui que ens arrela", definia l'arbre Plantada.

Al peu d'aquesta perera es col·locarà una placa commemorativa de fusta, acompanyada de la imatge de la secció d'un tronc on es veuen els anells de creixement. Una imatge que ha estat ideada pel dissenyador Miquel Llach que ha volgut expressar que "aquest tall és la foto de la vida de les persones a qui la pandèmia els hi ha segat, com qui talla arbres enmig del bosc. El tall de l'arbre ens ensenya la vida, els anys que ha viscut, les seves cicatrius", detallava l'autor.

Va obrir l'acte memorial el cor Veus, que va interpretar la peça Ukuthula. La mateixa formació el va cloure amb El Cant dels Ocells. Com que l'aforament al parc era limitat, a causa de les mesures per a la prevenció de contagis, l'Ajuntament de Granollers va emetre en directe l'acte a través del canal de YouTube de l'Ajuntament.

Dimecres, acte a les Franqueses

Les Franqueses del Vallès també ha convocat un acte en record a les víctimes durant la pandèmia i en reconeixement a la tasca dels professionals i voluntaris per fer front a la Covid-19. Serà dimecres que ve a partir de les 20 h al mirador de l'Espai Can Prat. L'aforament també serà limitat.

Edicions locals