Granollers fa un '(Parèntesi)' de la festa major amb una setmana d'actes culturals

Les entitats de cultura popular i l'Ajuntament han ideat la programació de "mirada local i que vol donar un mica d'impuls a la cultura"

Cultura

Granollers fa un '(Parèntesi)' de la festa major amb una setmana d'actes culturals
Granollers fa un '(Parèntesi)' de la festa major amb una setmana d'actes culturals

"La cultura és segura" ha estat un dels lemes més repetits a la presentació de (Parèntesi), la programació cultural de la darrera setmana d'agost, que vols suplir l'enyorada festa major de Blancs i Blaus, que la Covid-19 ha obligat a anul·lar aquest any. Amb tot, Granollers no ha renunciat a retrobar-se després de vacances i diferents entitats de cultura popular i l'Ajuntament han ideat una programació de "mirada local, amb perspectiva de retrobar-se i de donar una mica d'impuls a la cultura, un sector molt afectat per la pandèmia", explicava aquest vespre de dilluns la regidora de Cultura, Maria Villegas, a la presentació de (Parèntesi) a Roca Umbert.

Villegas relatava també com, des del 28 de març, quan es va anunciar que se suspenia la festa major, una taula de treball conjunta va començar a treballar per crear el (Parèntesi), un espai de "retrobament a finals d'agost", concretament del 24 al 30. "No deixem de fer la festa major per sempre, sinó que fem un parèntesi", remarcava la regidora sobre una "programació creada per la ciutat i per a la ciutat, des del sector i per al sector", deia.

(Parèntesi) és una programació adaptada a la situació actual, que respecta estrictament les mesures sanitàries per garantir una cultura segura i que se suma a revitalitzar la ciutat, acompanyar les persones i impulsar la cultura.

Lluís Plaza, de Blancs, ha detallat algunes activitats que la colla blanca mantindrà, tot i que adaptant-les a les circumstàncies. Així, aquest agost Granollers també tindrà glossa que, a més, anirà acompanyada de l'orquestra Aires del Montseny, que seguidament farà un concert per presentar el seu disc. D'altra banda, Taka Taka Chombo ha ideat un itinerari de música i des del Correllets es farà l'activitat De perdidos al rio, amb cita prèvia i un lliurament de premis per streaming. A més, després de dos anys sense poder-ne gaudir, finalment aquest agost es podrà veure l'espectacle de les Dames de Foc.

La colla blava també s'ha sobreposat "sense perdre la il·lusió al cop dur de perdre la festa major. Malgrat la incertesa, ens hem reinventat", exclamava la cap de colla, Jenni Moreno. "Blaus segueix apostant per la producció pròpia amb Cas obert, un joc d'investigació virtual", que es podrà seguir de dimecres a diumenge de (Parèntesi). Blaus concentrarà dissabte els actes presencials, amb jocs de rol, bingo popular i improshow.

L'Agrupació Sardanista ha hagut de renunciar a la ballada a la Porxada, però, en canvi, proposa un concert amb la Cobla Ciutat de Granollers, la Principal del Lloregat i la coral Ensemble Aedea, que "tindrà tres parts, i a la darrera, amb inscripció prèvia i grups de rotllanes tancats es podran ballar algunes sardanes", explicava Ricard Saurí.

Qui també trobarà a faltar ballar serà l'Esbart Dansaire, que aportarà l'apunt folk, de música tradicional, "amb un altre format", deia Muntsa Pou, qui, malgrat tot apuntava que ha estat "positiu treballar de manera conjunta entre les diferents entitats". Així, l'Esbart oferirà un concert a càrrec de la Banda d'en Vinaixa.

Per la seva banda, Passaltpas ha fet un exercici perquè es pugui ballar, tot i que haurà de ser individualment. "De les prop de 300 danses d'arreu del món que ballem, molt poques es ballen sol, però les hem reinventat per poder-les ballar", detallava Estel Armengol.

Els Amics dels Gegants i Cagrossos també trobaran a faltar poder fer ballar les figures, però mantindran la música. Arnau Torrillas explicava que els grallers oferiran dues propostes a Roca Umbert, l'Electrogralla i una altra "més patxanguera". A més, l'Olla dels Pobres amb col·laboració amb totes les entitats de cultura popular instal·larà l'exposició de La Casa de la Festa Major –que es va haver d'anul·lar a la primavera per l'estat d'alarma–, i l'acompanyarà dels concerts de Decum Terra i dels grallers els Rajolers que interpretaran les músiques de la festa.

Els Xics, tot i no poder fer castells, també duran el món casteller al carrer la darrera setmana d'agost. Diumenge faran una gimcana aquàtica –en col·laboració amb el Correaigua– per a totes les edats, i, a la tarda, un concert d'Engrallats, seguit d'un espectacle d'Àlex Pereira, "que explica situacions còmiques dins del món casteller", detallava Anna Leiva.

Diables de Granollers mantindran els tradicionals versots i també faran una carretillada amb tota la colla perquè les espurnes i el foc tampoc hi manquin al (Parèntesi), explicava Laia Blasco.

A més, del 24 al 30 d'agost es vendrà un mocador amb un disseny conjunt de Blancs i Blaus, que servirà per recaptar fons per a les persones que pateixen la crisi de la Covid-19. També s'han sumat a la programació equipaments com el Museu de Granollers, La Tela, el cinema Edison i el Teatre Auditori, que programarà una sarsuela de Milnotes.

El tècnic de l'equip d'Acció Cultural de l'Ajuntament, Marcel Oliveres, recordava que caldrà limitar els aforaments –caldrà inscripció prèvia als actes a partir de demà, dimarts, ja sigui a les taquilles del TAG i per mitjà del web granollers.cat/parentesi –en què també es pot consultar tota la programació–. Les mesures de prevenció de contagis també limitaran els espais de festa, que enguany seran el parc Torras Villà, el parc de Ponent, l'escola Salvador Espriu, el Parc Firal i Roca Umbert, tot i que també hi haurà algunes activitats itinerants.

Finalment, l'alcalde, Josep Mayoral, recordava l'excepcionalitat de la programació: "estem fent una cosa molt especial. A pocs llocs del país un col·lectiu ha estat capaç de tirar endavant un projecte cultural en pocs dies", deia. A més, Mayoral reconeixia la intenció de voler fer front a les circumstàncies i innovar. "El més senzill és parar, però toca per un exercici de valentia, amb responsabilitat i prudència".

Presentats bona part dels actes i el cartell del (Parèntesi), dissenyat per Pep Gaspar, l'acte es va tancar amb la interpretació dels grallers de La Guimbada.

Edicions locals