L'Església té inscrites 22 finques al seu nom sense acreditar-ne la propietat a Granollers i les Franqueses

El Govern ha fet públic un registre exhaustiu de tots els immobles i terrenys afectats i obrirà una oficina de mediació en cas de conflicte

Societat

La parròquia de Sant Esteve és un dels béns recollits al registre
La parròquia de Sant Esteve és un dels béns recollits al registre

L'Església catòlica ha inscrit 22 finques al seu nom a Granollers i les Franqueses sense cap títol que n'hagi acreditat la propietat, segons el Govern. Al conjunt de Catalunya, aquestes apropiacions indegudes arriben a 3.722, la majoria a les comarques de Lleida. Les inscripcions, fetes entre el 1946 i el 2015, són majoritàriament construccions de culte (50%), com ermites o cementiris, però també hi ha terrenys rústics i edificis com rectories o palaus.

Davant d’això, el Govern crearà una oficina de mediació perquè les parts afectades negociïn en aquells casos en què hi hagi dubtes o conflictes per la titularitat d’una propietat. L'Església va dur a terme les immatriculacions a l'empara d'una llei franquista de 1946 en vigor fins al 2015 que li permetia actuar com a notari.

Les dades de totes les finques indegudament apropiades per part de l’Església consten al conjunt dels registres de la propietat de Catalunya, i des d'ara es poden consultar en un mapa interactiu on es pot veure el nombre de finques, el tipus, la ubicació, el registre corresponent i la titularitat dels immobles. Així, el registre recull els 82 immobles o terrenys afectats al Vallès Oriental.

En el cas de Granollers els immobles són 6: les capelles de Santa Anna, de Santa Esperança i dels Sants Metges Cosme i Damià, la parròquia de Sant Esteve i la rectoria i la casa rectoral de Palou, titularitat de la parròquia de Sant Julià.

A les Franqueses les finques afectades són 16: el cementiri, l’església i la rectoria de Santa Maria de Llerona; la casa rectoral, l’hort, el pati i el temple de Santa Coloma de Marata; el cementiri, dos solars i l’hort rectoral de Santa Eulàlia de Corró d’Avall; diverses parcel·les rústiques, la casa rectoral, l’hort, el temple i el santuari de Nostra Senyora del Pla de Sant Mamet de Corró d’Amunt; i un local comercial a Bellavista assignat a la parròquia de Sant Francesc d’Assís.

Una oficina per arribar a acords

Davant d'una immatriculació, si el legítim propietari vol recuperar la finca, s'ha d'adreçar als jutjats per demostrar documentalment que l'immoble li pertany. Aquesta acció no prescriu i, per tant, no hi ha límit de temps per presentar la demanda.

Amb l'objectiu de "cridar" a la mediació entre les parts que reclamen la propietat, el Departament de Justícia ha creat l'Oficina de Mediació sobre Immatriculacions, un servei que pretén servir per arribar a acords extrajudicials per la via del diàleg. Actualment, la major part de les disputes són per la inscripció de llocs de culte ubicats en propietats privades i solars rústics, així com d'equipaments esportius i places públiques al voltant d'esglésies i rectories.


 

Edicions locals